Birgitta Bergvall– Kåreborn
Birgitta Bergvall–Kåreborn Birgitta Bergvall–Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet Foto: Tomas Bergman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Birgitta Bergvall-Kåreborn föreslås bli ny rektor

Publicerad: 21 september 2017

Universitetsstyrelsens rekryteringsgrupp föreslår Birgitta Bergvall-Kåreborn som ny rektor för Luleå tekniska universitet.

– Vi har haft en bra process, med många starka kandidater. Jag är väldigt glad över att en enig rekryteringsgrupp nu kan föreslå hörandegrupperna att Birgitta Bergvall-Kåreborn ska leda Luleå tekniska universitet, säger Eva Nordmark, ordförande i universitetsstyrelsen och i rekryteringsgruppen.

Birgitta Bergvall-Kåreborn, född 1968, disputerade vid Luleå tekniska universitet 2002. Hon är professor i informatik och sedan 2011 universitetets prorektor.

"Gedigen ledarerfarenhet"

Rekryteringsgruppen skriver i sitt yttrande att ”Birgitta kan påvisa en gedigen erfarenhet av framgångsrikt ledarskap inom akademin på hög nivå. Hon har goda regionala, nationella samt internationella kontakter inom akademi och samhälle. Birgitta är kommunikativ. Hon visar på en förmåga att entusiasmera och driva frågor samt erfarenhet av att leda och driva utvecklingsarbete.

– Birgitta kombinerar lusten att leda med en förmåga att hantera bredden i universitetets utbud inom utbildning och forskning. Hennes tidigare insatser skapar en stabil grund för ett bra lagarbete med universitetets samarbetspartners på såväl regional, nationell som internationell nivå, säger Eva Nordmark.

Det är universitetsstyrelsen som, efter att representanter för studenter och medarbetare träffat rektorskandidaten vid ett så kallat hörande, tar ställning till om denna ska föreslås för regeringen. Hörandet äger rum den 5 oktober och styrelsen tar sitt beslut en vecka senare. Det är sedan regeringen som fattar det formella beslutet om vem som blir ny rektor för Luleå tekniska universitet.

Processen gått enligt plan

Rekryteringsgruppens ambition har hela tiden varit att en ny rektor ska vara på plats till årsskiftet. I sitt yttrande skriver rekryteringsgruppen att de föreslår ”att universitetsstyrelsen föreslår regeringen att utse professor Birgitta Bergvall-Kåreborn till ny rektor för Luleå tekniska universitet för perioden 2018-01-01 – 2023-12-31.”

– Så här långt har tidplanen hållit och jag har goda förhoppningar om att den kan följas fullt ut. Vi har haft en bra process för att säkerställa att vi får den bäst lämpade till uppdraget som rektor, säger Eva Nordmark.

Under hösten har sex kandidater intervjuats, varav fyra gick vidare till tester och fördjupade intervjuer.