Fem miljoner till arktisk snöakademi

Publicerad: 12 december 2017

Luleå tekniska universitet kommer att leda en nystartad snöakademi, med start 2018. Målet är i första hand bättre snökunskap, till nytta för fordons- och däcktestindustrin och skidindustrin.

– Det finns så mycket praktisk kunskap inom fordons- och däcktestindustrin och på skidanläggningar om snö. Vi vill ta hand om den förvärvade praktiska kunskapen och sätta vetenskap på den för att komma ännu längre när det gäller kunskap om snö, säger Johan Casselgren, biträdande professor inom experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet och en av ledarna för Snöakademin.

Snöakademins mål är att, kort och gott, bättre förstå materialet snö. Hur tillverkar man snö så att den får samma egenskaper som naturlig snö? För fordonsindustrins del är det friktionen kopplat till snö som är intressant, för skidindustrin är det tillverkningen av snö som står i fokus.

– Däcktillverkare vill förstå snön bättre för att kunna utveckla bättre vinterdäck för att göra transporter säkrare. För skidindustrin handlar det om att vi ska kunna åka skidor även om klimatet blir varmare, säger Johan Casselgren.

Snöakademin finansieras av Tillväxtverket, Region Norrbotten, Sparbanken Nord, fyra fordons- och däcktestföretag och fem kommuner i Norrbotten, Piteå, Älvsbyn, Jokkmokk, Arvidsjaur och Arjeplog, samt Luleå tekniska universitet. De två forskare som är ansvariga för Snöakademin är Nina Lintzén, forskare i geoteknik och Johan Casselgren. Till projektet som till att börja med är på tre år, kommer en doktorand att anställas på heltid.

I media

Kontakt»

Johan Casselgren

Johan Casselgren, Biträdande professor