Fyra studenter svenska mästare i basket

Publicerad: 11 maj 2017

Ulrica Holmqvist, Fanny Mosesson, Rebecka Garderyd och Anton Saks är alla studenter på Luleå tekniska universitet – och nyblivna svenska mästare i basket.

– Det är jättestort att kunna titulera sig svensk mästare i basket. Det är verkligen kul att vi vann; vi lägger ner väldigt mycket jobb och SM-guldet är en stor belöning för det, säger landslagsmeriterade forwarden Ulrica Holmqvist, 23, som ursprungligen kommer från Södertälje.

Hon spelar sedan 2016 med Luleå Basket men studerar också kandidatprogrammet i sociologi på Luleå tekniska universitet.

På universitetet har hon sällskap av tre andra elitspelare i basket: lagkompisarna Fanny Mosesson, som läser ekonomie kandidatprogrammet, och Rebecka Garderyd, som studerar för att bli civilingenjör med inriktning mot industriell ekonomi, samt Anton Saks i BC Luleå, som går ekonomie kandidatprogrammet.

Går bra att kombinera

Ulrica Holmqvist berättar att hon har ett stort intresse för samhällsfrågor. Att hon i Luleå kan kombinera elitidrottandet med studier i sociologi ser hon som en stor fördel.

– Det är mycket planering och prioritering och kräver att man är strukturerad, men för mig fungerar det väldigt bra att kombinera studier och idrott. Även om det går att försörja sig och komma långt med basketen, så är det viktigt för mig att också skaffa mig en utbildning, säger Ulrica Holmqvist, som i framtiden gärna skulle jobba åt en hjälporganisation.

Ulrica, Fanny Mosesson och Rebecka Garderyd bärgade SM-guldet den 26 april, när deras Luleå Basket slog Umeålaget Udominate i den fjärde finalmatchen.

Anton Saks och hans BC Luleå tog hem SM-guldet i går kväll, när laget vann den femte finalmatchen mot Södertälje och därmed nådde ointagliga 4-1 i matcher.