Guldbagge till Jan Sandström

Publicerad: 24 januari 2017

Jan Sandström, kompositör och professor på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet, tog hem Guldbaggen för bästa originalmusik vid den årliga Guldbaggegalan under måndagskvällen.

– Det känns overkligt men trevligt, som jag sa i tacktalet; surreal but nice. Jag trodde verkligen inte det här, säger Jan Sandström i en intervju med Duo Nöje efter galakvällen.

En lyckad debut

Jan Sandström har varit aktiv som lärare i komposition på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet sedan det tidiga 1980-talet och har tidigare skrivit musik för orkester, kör, opera, dans och radioteater. Efter att regissören och manusförförfattaren till filmen Sophelikoptern, Jonas Selberg Augustsén, kontaktat honom efter ett radioinslag komponerade han nu också filmmusik för första gången. En minst sagt lyckad debut som alltså slutade i en Guldbagge.

– Jag känner mig nöjd med slutresultatet och Jonas och filmteamet tyckte att de skisser jag tidigt spelade upp lät fint, så det var en skön - och mycket rolig - resa som jag gärna gör om, säger Jan Sandström.

I tacktalet tackade Jan Sandström sin familj, regissören Jonas Selberg Augustsén och Norrlandsoperans symfoniorkester.

– Det betyder otroligt mycket både för mina vänner och mina studenter i Piteå. Många av dem drömmer om att få skriva filmmusik, så när någon frågar om jag hållit på med det blir det kul att kunna säga ”ja, jag har vunnit en Guldbagge” (skratt). Nä, men det här är helt fantastiskt, säger Jan Sandström till Duo Nöje

Jan Sandström

Sandström, Jan - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande