Nina Lintzén lagrar snö vid Luleå tekniska universiet
Nina Lintzén - Luleå tekniska universitet Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Lagring av snö är framtiden

Publicerad: 7 december 2016

Med ett varmare klimat kommer skidindustrin alltmer att tvingas använda lagring av snö och konstsnö för att möta utmaningarna och klara efterfrågan på fina backar och skidspår. Nina Lintzén disputerar inom kort på ämnet vid Luleå tekniska universitet.

–  Snölagring fungerar genom att man täcker stora mängder snö med sågspån och bark från skogsindustrin. Beroende på den initiala volymen, tjockleken på det isolerande skiktet och en del andra faktorer smälter en varierande mängd, men för volymer på 20000 kvm eller mer kan man räkna med att ca 20 % eller mindre smälter bort. Resten kan användas nästkommande säsong. I Sverige har vi god tillgång på isolerande material, tack vare vår skogsindustri, säger Nina Lintzén.

Foto: Richard Renberg

Hennes avhandling kan delas in i fyra huvudspår: Mekaniska egenskaper hos konstsnö. Detta baseras på resultat från försök på Icehotel och i laboratorium. Resultaten visar att snöns densitet, struktur och sammansättning påverkar de mekaniska egenskaperna. Högre densitet innebär ofta bättre hållfasthet och då konstsnö ofta har högre densitet än natursnö är hållfastheten för den typen av snö bättre.

Snökaraktärisering - en lovande metod där man med optiska metoder karaktäriser snö. Metoder som används för att klassificera snö på vintervägar går även att använda för att klassificera snö i skidspår.

Snö kopplat till skidåkning - slutsatserna är att skidans spannkurva påverkar prestandan och att olika spannkurvor är fördelaktiga i olika snöförhållanden.

Snö och kilmatförändringar - en överblick av hur klimatförändringarna har påverkat vinterturismen visar att snötillverkning för tillfället är metoden som används för att kompensera för avsaknaden av natursnö. Snölagring är ett alternativ, som vi tittat mer på och då hur olika isoleringsmaterial fungerar och vilka faktorer som påverkar snösmältningen.

Från snölagringsexperiment i Arjeplog 2013

–  Jag har även tagit fram en modell för att teoretiskt kunna beräkna hur mycket snö som smälter i en isolerad snöhög. De teoretiska beräkningarna har visat sig stämma väldigt bra med de praktiska resultat som vi gjort i Arvidsjaur, där bark och sågspån användes för att isolera snön, säger Nina Lintzen.

På konferensen Frozen tidigare i år träffade forskare från hela världen för att diskutera de utmaningar som mindre snö kommer att innebära.

I samband med disputation av Nina Lintzén den 20 december kommer opponenten Dr. Meinhard Breiling att ge en föreläsning om nya metoder för att tillverka snö.

Just nu genomförs unika tester i Östersund för att hitta framtidens sätt att lagra snö.

–  Studien är unik i sitt slag och kommer att ligga till grund för fortsatta fältstudier inom området, säger Nina Lintzén, snöforskare på Luleå tekniska universitet.

Nina Lintzen

Lintzen, Nina - Biträdande universitetslektor

Organisation: Geoteknik, Geoteknologi, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser