Nya studenter välkomnade till lärorika år

Publicerad: 16 augusti 2017

Förväntningarna var höga och stämningen på topp när de nya studenterna anlände till Luleå tekniska universitet för studiestart. Rektor Johan Sterte hälsade varmt välkommen och uppmanade till att ta vara på studietiden.

– Vi gör vårt bästa för att ni ska få en bra tid här på universitet med givande, lärorika och roliga år. Universitetsstudierna kräver disciplin och engagemang och jag rekommenderar er att delta i föreläsningar, nyttja lärare, jobba tillsammans med era kompisar och engagera er i någon förening. Det är viktigt att hitta en balans mellan studier och fritid, säger han.

Förväntansfulla studenter

Redan tidigt på morgonen fylldes universitet med nya studenter, deras faddrar – phösare – i overaller och solglasögon och personal som var redo att stötta och svara på alla tänkbara frågor.

I Aula Aurora tog förväntansfulla och spända studenter plats för att få en introduktion av både universitet och utbildningsprogram, men också vad Luleå som stad har att erbjuda med skärgård, naturupplevelser, de unika isvägarna, fritidsaktiviteter, basket, hockey och näringsliv.

Mia Oldenburg, chef för universitetets studentservice, och hennes medarbetare presenterade alla de funktioner som finns tillgängliga för att hjälpa och stötta studenterna under studietiden.

"Engagera er och skaffa nya vänner"

Teknologkårens ordförande Konrad Rundqvist berättade om engagemanget i kårerna och uppmanade de nya studenterna till att bli föreningsaktiva och skaffa nya vänner.

– Under sommaren lyser solen dygnet runt här i Luleå men sen blir det mörkare och mörkare och då behövs vännerna som en ljusfaktor i ens liv, säger han.

Phösarna, äldre studenter i overaller och solglasögon, stod sedan redo att ta studenterna på vandring runt universitetet och leda dem in i studentlivet.

Studenter om förväntningarna på sin studietid:

Filippa Larsson, Örebro, ska läsa civilingenjörsprogrammet i maskinteknik:

Foto: Erica Lång

– Jag har jag sökt maskinteknik vid Luleå tekniska universitet för att jag gillar snö, matte och fysik. Mina förväntningar på programmet är att det kommer att bli riktigt bra. Jag har redan gått det tekniska basåret här och ser framemot att börja programmet och få fler kompisar.

Yosef Alzubuidi, Stora Skedvi, ska läsa civilingenjörsprogrammet i hållbar energiteknik:

Foto: Linnea Lindberg

– Min bror har studerat här och rekommenderade mig att söka till Luleå tekniska universitet eftersom folket, lärarna och utbildningarna är bra. Mina förväntningar är att lära mig hur framtidens energi kommer att se ut och få ha roliga år som student.

Se de nya studenterna välkomnas