Röntgenscanning ökar skogsråvarans förädlingsvärde med 4-8 procent. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Röntgen gör sågverk mer lönsamma

Publicerad: 15 mars 2017

Norra Skogsägarna bygger nu världens modernaste såglinje vid sågverket i Sävar genom att installera en unik industriell datortomograf. Bakom teknikskiftet ligger 30 års forskning vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå och Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP.

– Det här handlar om ett mycket avancerat tekniksteg, faktiskt det största som hänt inom branschen de senaste 30 till 40 åren. Här ligger vi i forskningens absoluta framkant, säger Norra skogsägarnas vd Pär Lärkeryd i ett pressmeddelande.

Det datortomografen Microtec CT Log kan göra är att röntga stockar i en hastighet av 180 meter per minut. Varje stock är unik och genom att titta in i den just innan sågningen kan man såga den på det mest optimala sättet. Värdet på virket beräknas öka med mellan 4-8 %.

Röntgat trästockar i 30 år

Träforskarna vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå har varit pionjärer inom röntgenforskning på trästockar. Det är motsvarande teknik som används vid medicinsk skiktröntgen och det ger en fullständig rekonstruktion av stockens inre. Cirka 30 års träforskning har lett till 20 doktorsavhandlingar. Två av dessa har skrivits av sågverkscheferna Stig Grundberg och Johan Oja (även adjungerad professor vid LTU) som bägge disputerade 1999 och som varit drivande i utvecklingen av tekniken. 2007 vann de tillsammans med Anders Grönlund den europeiska skogsindustrins mest prestigefyllda pris ”Schweighofer Prize” för att ha utvecklat en process för att röntga stockar på väg in i sågverken.

Den industriella datortomografen utvecklades i det internationella forskningsprojektet CT-Pro som pågick mellan 2010 och 2013. Koordinator var SP (som bytt namn till RISE – Research Institutes of Sweden) och Luleå tekniska universitet var en av deltagarna liksom Microtec, det företag som nu levererar utrustningen.

– Det är en ingenjörsteknisk triumf och en ingenjörs dröm som går i uppfyllelse, säger Anders Grönlund, professor emeritus i träteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå.

I videon från Norra Skogsägarna nedan visas hur den revolutionerande datortomografen fungerar.

Källa: Norra Skogsägarna

Olle Hagman

Hagman, Olle - Professor

Organisation: Träteknik, Träteknik, Institutionen för teknikvetenskap och matematik