Stefan Mårtensson, beteendevetare vid Luleå tekniska universitet, föreläste om laviner 2017
Stefan Mårtensson, beteendevetare vid Luleå tekniska universitet, föreläste om laviner. Foto: Richard Renberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Rysk roulette med snö

Publicerad: 2 februari 2017

En lavinryggsäck minskar risken att dö i en lavin med 50 procent. Det var ett av budskapen när Stefan Mårtensson, beteendevetare och lavinexpert vid Luleå tekniska universitet, föreläste om laviner på Vetenskapens hus i Luleå.

Det var en stor publik som samlats för att lyssna på föredraget Offpiståkning och laviner - vilka är farorna och hur minskar du dem?  De flesta i publiken var yngre och medelålders män.

–  De flesta som förolyckas i laviner är män mellan 30-35 år, precis som publiken här idag, säger Stefan Mårtensson.

Höga skratt varierades med en kompakt tystnad när Stefan Mårtensson visade Youtube-klipp med exempel på manligt riskbeteende.

– Youtube är en guldgruva för beteendevetare, säger Stefan Mårtensson.

Laviner är nästan omöjliga att förutse men man vet att de flesta sker vid 37 graders lutning. Dödligheten varierar också stort mellan till exempel Kanada och Schweiz. I Kanada ligger trädgränsen högre vilket medför högre risk att kastas in i ett träd. Snön i Kanada är också fuktigare och tyngre vilket gör att den packas tätare runt ansiktet. I Schweiz har man färre träd och lättare snö. I Sverige finns liknande variationer mellan till exempel Idre och Riksgränsen.

Nedan ett exempel på hur oförutsägbara laviner kan vara. Här syns att flera skoteråkare kört uppför samma backe utan att något hänt innan den sista åkaren utlöser lavinen.

Källa: Youtube

För att undvika att drabbas av en lavin bör man undvika lutningar på mer än 30 grader. Att välja rätt kompisar kan vara en bra livförsäkring. Man kan också använda de tekniska hjälpmedel som finns tillgängliga: appar, hjälm, transponder och lavinryggsäcken som nu finns på marknaden.

–  Lavinryggsäcken blåses upp likt en krockkudde vilket medför att man blir en större partikel i lavinen. Större partiklar tranporteras uppåt i en lavin. Detta kan ni själva testa när ni häller upp müsli i en skål. De största partiklarna, russin och nötter, hamnar alltid överst, säger Stefan Mårtensson.

Nedan en länk till Fjällsäkerhetsrådets webbsida där mer information om lavinsäkerhet och prognoser finns.