Succé för SM i Ekonomi i Luleå

Publicerad: 15 maj 2017

I lördags hölls finalen i Svenska mästerskapen i ekonomi 2017 på Kulturens hus i Luleå. I den prestigefulla tävlingen konkurrerade 22 lärosäten från hela landet om titeln ”Svensk mästare i ekonomi”. Vinnare blev Linköpings universitet. Luleå tekniska universitet var arrangör – och mästerskapen blev en succé.

– Arrangemanget blev väldigt lyckat och allt har gått bättre än planerat. Det har varit en god stämning bland deltagarna och vi som projektgrupp har fått mycket beröm och positiva kommentarer om allt från mat till föreläsningar. Finalen var pampig och något utöver det vanliga. Jag tror att vi har höjt ribban för tävlingarna framöver, säger Isabelle Jönsson, projektledare för SM i Ekonomi och student på civilekonomprogrammet vid Luleå tekniska universitet.

Lockade stor publik

Varje lärosäte representerades i semifinalen på fredagen av ett lag på tre personer och Handelshögskolan i Göteborg, Handelshögskolan i Stockholm, Örebro universitet och Linköpings universitet gick vidare till finalen på lördagen. Finalen var öppen för allmänheten och lockade en publik på nästan 300 personer. Det blev en spännande uppgörelse där deltagarnas ekonomikunskaper verkligen sattes på prov. Lagen fick svara på frågor inför publiken och momenten baserades på teorier och kunskaper som ingår i kurserna på landets alla ekonomprogram. Vinnare blev Linköpings universitet och i prispotten fanns förutom en vandringspokal även 65 000 kronor varav 45 000 kronor gick till det vinnande laget.

– Det känns superbra! Det var en svår tävling men vår styrka i laget är att vi resonerar oss fram till svaren och kompletterar varandra. Tävlingen var rolig och att vinna är ett kvitto på att man fått ut något av sin utbildning. Det är något att skriva på sitt CV, säger Nils Schönning, student på civilekonomprogrammet vid Linköpings universitet som även förra året tog hem segern.

Mer än bara en tävling

SM i Ekonomi har funnits i trettio år och temat i år var ”Nurture today. Conquer Tomorrow”. Förutom finalen i Kulturens hus på lördagen bjöds deltagarna på flera dagars program med bland annat intressanta föreläsare som Per Holknekt, entreprenör och grundare av klädföretaget Odd Molly, och Catrin Fransson, vd för AB Svensk Exportkredit, utsedd till en av Sveriges mäktigaste kvinnor av tidningen Veckans Affärer och tidigare student vid Luleå tekniska universitet.

–Det föreläsarna har levererat inom temat för årets SM i ekonomi har bidragit till den goda stämningen. Deltagarna har varit pigga, hjälpsamma och vid glatt humör trots lite sömn och ett intensivt program, säger Dennis Gustafsson, projektledare för SM i Ekonomi och student på civilekonomprogrammet vid Luleå tekniska universitet.

Kontakt

Isabella Holmberg, tävlingsansvarig för SM i ekonomi, 070-87 62 362, e-post: tavling@smiekonomi.com.

Dennis Gustafsson, projektledare för SM i Ekonomi, tel 070-79 68 119, e-post: dennis.gustafsson@smiekonomi.com

I media