Roland Larsson
Roland Larsson, professor vid Luleå tekniska universitet. Foto: Anna Thurfjell Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tribologi räddar världen

Publicerad: 21 mars 2014

Slitage på produktionsutrustning, bilar och maskiner av olika slag orsakar varje år skador för tiotals miljarder kronor. I basindustrin utgör ungefär hälften av driftskostnaderna, kostnader för underhåll relaterat till slitage och friktion.

Tribologi handlar om smörjning, nötning och friktion i exempelvis bilar och maskiner, men det kan också innefatta ytor i ett biologiskt sammanhang som ett knäimplantat.

– Tribologi har potentialen att ge såväl ekonomiska, miljömässiga, energibesparande som kvalitetsvinster. Om vi skulle kunna minska de så kallade tribologiska förlusterna, alltså oönskad friktion, med en ynka procent ger det 600-840 miljoner kronor per år, bara i Sverige, säger Roland Larsson, professor vid Luleå tekniska universitet

För att ta ut riktningen för framtida forskning och satsningar för industri och näringsliv möts nu en rad viktiga aktörer.

– Vi kommer att jobba fram en agenda under våren och som kommer att etableras i höst. Sedermera hoppas vi kunna skapa ett strategiskt innovationsområde (SIO) där tribologisk forskning är i centrum, säger Roland Larsson.

Några av de som deltar är Luleå tekniska universitet, SKF, Scania, Volvo, LKAB, Atlas Copco, Sandvik, Bosch-Rexroth samt ett antal mindre företag och forskningsinstitut.