Fotograf: Maria Groth
Johanna Falkenström, civilingenjör i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet vann två SM guld i armbrytning 2017. Fotograf: Maria Groth

Två SM-guld i armbrytning

Civilingenjörsstudenten Johanna Falkenström, vid Luleå tekniska universitet tog hem två guld i svenska mästerskapen i armbrytning 2017. Tävlingarna avgjordes i helgen i Örnsköldsvik.

– Det här var väldigt oväntat för min del men när jag väl var på plats på tävlingen gick det väldigt bra. Det känns otroligt häftigt, säger en mycket glad Johanna Falkenström.

Civilingenjör industriell ekonomi

När vi ska fotografera den dubbla SM-vinnaren utomhus denna soliga vårvinterdag, kommer glada grattisrop från studenter som går förbi. Många gratulationer har det blivit de senaste dagarna och om det var relativt vanligt förut att folk frågade om de fick mäta sig mot Johanna Falkenström i armbrytning, så har det inte precis minskat nu. Men hon är stark, så den som provar för tufft motstånd.

En riktig match kräver dock ett riktigt armbrytarbord och ärligt talat så bryter hon helst arm när det verkligen är träning eller riktig match. En match i armbrytning avgörs ofta på bara några sekunder. Det är själva justerandet av positionerna, innan matchen som tar tid.

– Självklart, blir man trött under en match, det är full explosivitet, säger Johanna Fjällström.

SM vinnare i armbrytning utmanar rektor Johan Sterte

Fotograf: Maria Groth
SM-guld i höger och vänster arm Fotograf: Maria Groth

För två år sedan började Johanna Falkenström som kommer från Täby, civilingenjörsutbildningen i industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet. Innan dess hade hon aldrig brutit arm, mer än i diverse utmaningar vänner emellan. Men under nolleperioden fick hon information av Armbrytningssektionen på Mitt Livs Stil på LTU. Hon gick på en träning, sedan var hon fast.

– Det som är så spännande med armbrytning är att det handlar så mycket om teknik. Varje gång man möter en ny motståndare är det ny teknik som provas, och nya muskler, säger hon.

Träningen i armbrytning går ut på att öva mot varandra. Det gäller att finslipa sin teknik och bryta mot olika personer. Ingen match är den andra lik. Därutöver tränar många styrketräning – och kondition.

– Nu väntar EM i maj i Polen, jag har kvalat dit och hoppas kunna vara med men det är precis i tentaperioden när man har som mest att göra. Jag trivs väldigt bra att läsa industriell ekonomi här i Luleå men ibland är det så klart väldigt intensivt med pluggande, säger hon.

De svenska mästerskapen i armbrytning hade i år 230 deltagare. Johanna Falkenström tävlade i klassen senior damer 80 kilo och kammade hem guldet i både vänster och höger arm.

Civilingengörsprogrammet industriell ekonomi

[https://www.ltu.se/edu/program/TCIEA/TCIEA-Civilingenjor-Industriell-ekonomi-1.76864]

Bli student på LTU

[https://www.ltu.se/edu/bli-student]

I media

Sveriges Radio Norrbotten

[http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6655445]

Sidansvarig och kontakt: Katarina Karlsson

Publicerad: 16 mars 2017

Uppdaterad: 22 mars 2017

Luleå tekniska universitet är i stark tillväxt med världsledande kompetens inom flera forskningsområden. Vår forskning bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,6 miljarder kronor per år. Vi är idag 1 700 anställda och 15 000 studenter.

Luleå tekniska universitet • 971 87 Luleå • Organisationsnummer: 202100-2841 • Telefon: 0920 49 10 00 • Fax: 0920 49 13 99 • Studenttorget: 0920-49 20 00
E-post allmänna ärendenFrågor om studier • Om webbplatsen  • © Luleå tekniska universitet 2017