Tromso konferens
Erik Höglund och Birgitta Bergvall-Kåreborn, prorektorer vid Luleå tekniska universitet. Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Universitetet fortsätter satsning på Arktis

Publicerad: 1 februari 2017

Nyligen deltog representanter från Luleå tekniska universitet vid konferensen Arctic Frontiers i Tromsö. Konferensen samlade forskarvärlden, toppolitiker och näringslivsrepresentanter från hela Arktisområdet. Frågor som diskuterades var bland annat; vad vet vi om de processer som äger rum under isen och effekterna av polarnatten på arktiska ekosystem? Förändringar i de arktiska ekosystemen, hur mycket av detta är naturligt?

– Vi tycker att det Arktiska samarbetet är viktigt och vill synliggöra den Arktiska profil som Luleå tekniska universitet har. Vi uppfattar också att det finns en sådan tydlig önskan från svenska och regionala politiker, säger Erik Höglund, prorektor vid Luleå tekniska universitet

Norges statsminister på plats

På konferensen Arctic Frontiers i Tromsö medverkade bland andra Norges statsminister Erna Solberg, Finlands premiärminister Juha Sipilä samt Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Konferensen anordnades bland annat av Universitetet i Tromsö i samarbete med norska utrikesdepartementet och Forskningsrådet i Norge. Fokus låg på arktiska frågor inom näringsliv, politik och forskning.

På plats från Luleå tekniska universitet fanns prorektorerna Birgitta Bergvall Kåreborn och Erik Höglund, samt Cathrine Norberg och Roland Larsson, dekaner för den filosofiska respektive tekniska fakulteten. Norrbotten representerades även av kommunalrådet Niklas Nordström, landstingsrådet Maria Stenberg och Jörgen Eriksson, marknadschef Luleå näringsliv AB.  Norrbotten höll ett eget event under två timmar, där även inbjudna politiker från Nordland talade. Eventet lockade ett hundratal åhörare, en bred publik.

– Både inom EU och globalt är uppmaningen att arbeta mer med frågor om hur naturtillgångar ska tas tillvara på ett hållbart sätt i Arktis som är ett känsligt naturområde med betydelse för hela världen. När vi ska fasa in mer miljövänliga alternativ för energi och utvinning av naturtillgångar blir vår forskning intressant, säger Birgitta Bergvall Kåreborn.

Forskning om Arktis efterfrågas

I september 2016 undertecknades ett samverkansavtal om en ”Joint Arctic Agenda” mellan Luleå tekniska universitet, norska universitetet i Tromsö, finska Lapplands universitet i Rovaniemi samt Uleåborgs universitet. I samband med undertecknandet av avtalet så hölls tre parallella arbetsseminarier inom områdena Energi, Gruv och Hälsa. Om ett år hoppas Luleå tekniska universitet att kunna redovisa vad samarbetet mellan de fyra universitetet har gett för resultat. Redan nu är flera samarbetesprojekt i gång och gemensamma forskningsansökningar planeras.

– Vi har mycket kunskap om Arktis på Luleå tekniska universitet, till exempel om hur man bygger avfallsdammar som klarar både tjäle och is utan att få läckage och vi vet hur man bygger hus och vägar som klarar is och snö och mycket annat. Nu ska vi börja paketera detta som Arktisk forskning, för den är efterfrågad, säger Erik Höglund.