internationella studenter
Anna Port från Tyskland, Lisa Veltman, Holland, och Sebastian Gerstberger, Tyskland, har flyttat till Luleå för att studera. Foto: Sofia Stridsman Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

270 nya internationella studenter välkomnade

Publicerad: 23 augusti 2016

Nära 270 nya internationella studenter välkomnas denna vecka till Luleå tekniska universitet.
Frankrike, Tyskland, Spanien och USA är de vanligaste länderna som studenterna kommer från.

Majoriteten av de internationella studenterna är utbytesstudenter. 23 är avgiftsbetalande masterstudenter och omkring 50 läser vid Luleå tekniska universitet via Erasmus Mundus (varav 17 vid campus i Skellefteå).

– Ett universitet ska vara en internationell miljö. Det är härligt att få välkomna studenter från jordens alla hörn till oss. Det ger dem mycket att komma hit – men det är också av stort värde för oss att få möta människor från andra delar av vår allt mer globaliserade värld, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Välkomstveckan för de internationella studenterna inleddes i måndags med tal av bland annat rektor, representanter för studentkårerna, studentservice, kyrkan på campus, biblioteket och STUK.

– Vi har även en academic workshop två gånger per dag, där vi informerar om Mitt LTU och om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet, samt om praktiska saker som tentor och försäkringar, säger Marcus Skårman, internationell koordinator vid Luleå tekniska universitet.

Dessutom hjälper studenter engagerade i frivilligorganisationen Luleå University Reception Committee, LURC, till att hämta de internationella studenterna på flyg och tåg och skjutsar dem till sina boenden och ser till att de får information om lärosätet och staden.

LURC har också satt samman ett program för första veckan, med aktiviteter, fester och stadsvandring. På fredag väntar en utflykt till Storforsen.

Varför har du valt att studera i Luleå?

Lisa Veltman

Lisa Veltman, 23, från Leeuwarden i Holland, ska läsa masterprogrammet i materialteknik, inom området kompositmaterial:

– Luleå är enda platsen som har den utbildning jag vill ha: ett masterprogram specifikt inom området kompositmaterial. Att Luleå ligger långt norrut är en klar fördel – jag gillar utförsåkning och att åka skridskor.

Sebastian Erstberger

Sebastian Gerstberger, 21, från Berlin i Tyskland, ska läsa maskinteknik:

– På grund av vintern! Jag älskar utförsåkning och ville åka någonstans där det finns riktiga vintrar, med snö och norrsken. Jag är i Luleå tack vare Erasmus-utbytet.

Anna Port

Anna Port, 21, från Augsburg i Tyskland, ska läsa industriell ekonomi:

– Luleå tekniska universitet är ett partneruniversitet till University of applied sciences i Augsburg, där jag studerar annars. Jag har aldrig varit i Sverige tidigare och ville gärna komma till en ny plats, för att fortsätta läsa industriell ekonomi.