Mervi Kostet
Mervi Kostet, Näringslivsutvecklare Pajala Kommun.

Affärsutveckling i Pajala – ett studentprojekt

Publicerad: 6 november 2013

Affärsplaner som är genomförbara och en inblick i en region som växer. Det blev resultatet av ett av de skarpa projekt som Luleå tekniska universitets studenter fått inom Integrationskursen i företagsekonomi. Klassisk win-win för kommun och studenter.

– Studenterna från civilekonomprogrammet vid Luleå tekniska universitet (LTU) kom i kontakt med oss via deras lärare Håkan Perzon. I november 2011 var jag och vår dåvarande projektledare i ”Framtid Pajala”- projektet, Bengt Niska, till LTU och bjöd in studenterna till ett besök i Pajala, säger Mervi Kostet, Näringslivsutvecklare Pajala Kommun.

Det besöket ägde rum den 9 november 2011 då studenterna fick en presentation av Pajala kommun, Northlands verksamhet och ett antal företagspresentationer. Studenterna tog sen fram femton affärsplaner som byggde på deras syn på utvecklingsmöjligheter i Pajala. Slutligen presenterades planerna i Pajala den 11 januari 2012.

– Samarbetet var mycket givande och intressant på många sätt och vis. Dels fick kommunen och "Framtid Pajala" affärsplaner som är fullt möjliga att starta företag på och studenterna en inblick i en region som växer, säger Mervi Kostet.

Efter att studenterna presenterat sina förslag är det upp till företaget, eller i detta fall kommunen, att själva bestämma om de vill gå vidare med något av förslagen.

– Det som arbetet har lett till är att vi har lagt ut alla planer i en idébank på vår hemsida och tipsar de som besöker oss och har planer att starta eget. Northland har till exempel hämtat ut planen som byggde på restaurang inom gruvområdet för personal som finns inom verksamheten, säger Mervi Kostet och fortsätter

– Många bra idéer och en frisk fläkt i en expansiv kommun och i projektet Framtid Pajala!