Andra plats i 72-timmars arkitekttävling

Publicerad: 20 mars 2019

Anton Magnusson gör stt examensarbete inom arktitektur hos White Arkitekter och har där tillsammans med kollegan Hugo Hardell deltagit i tävlingen "Steel Race Reuse" vilket resulterade i en prestigefull andra plats. Tävlingsuppgiften var att ta fram ett förslag till en entréportal till Arkitekturgalan 2019 i stål och med en tydlig koppling till återbruk.

"Steel Race Reuse" är en 72-timmars tävling av Sveriges Arkitekter och Stålbyggnadsinstitutet för arkitekter och arkitektstuderande.

Hugo Hardell och Anton Magnusson Foto: Privat

– Med vårt bidrag “Samklang” vill vi förmedla hur stål kan vara starkt, fast, tungt och stumt, men också lätt, mjukt, nätt och klingande. De styrande principerna för gestaltningen kommer från den lek med klassisk och modern arkitektur som konserthuset står modell för, säger Anton Magnusson.

Det vinnande bidraget kommer byggas och vara på plats framför Konserthuset i Stockholm under Arkitekturgalan 2019.

– För att möjliggöra återbruk är samtliga material standardprodukter. Förutom att dessa produkter kan återbrukas finns också en estetisk möjlighet. Istället för att dölja, måla eller klä in stålet får det här glänsa med sin råa materialitet, säger Anton Magnusson.

De tre bästa förslagen presenterades och prisbelönades under Arkitekturgalan och kommer även att beskrivas i nästa nummer av tidskriften Stålbyggnad.

Sofia Lidelöw

Lidelöw, Sofia - Universitetslektor

Organisation: Byggproduktion och teknik, Industriellt och hållbart byggande, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Rum: F961 - Luleå»