Rune Andersson stipendium
Axel Haapalahti, Emma Hedlund, Erik Andrén och Johanna Vesterberg, samtliga studenter vid Luleå tekniska universitet, mottog Rune Anderssons stipendium. Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

De fick Rune Anderssons stipendium

Publicerad: 8 juni 2017

På årets första riktiga sommardag i Luleå, utdelades Rune Anderssons stipendium för utlandsstudier till fyra studenter vid Luleå tekniska universitet. Till hösten blir det nu studier i Sydkorea och Singapore med ett stipendium som gör det ekonomiskt möjligt att även se sig omkring i landet.

Mottagare av stipendiet var Emma Hedlund och Johanna Vesterberg som läser industriell ekonomi och Erik Andrén som läser teknisk fysik som kommer att använda stipendiet för studier i Singapore samt Axel Haapalahti som läser industriell ekonomi och åker till Sydkorea.

– Tack så mycket, jätteroligt!, tyckte studenterna om stipendiet.

Det var prorektor Birgitta Bergvall - Kåreborn som delade ut stipendiet till de fyra studenterna som efter sommaren åker för studier i Singapore och Sydkorea. Pengarna, 30 000 per student, ger studenterna en möjlighet att inte bara studera utan även uppleva landets kultur och geografi.

– Blogga gärna eller skriv en resedagbok som ni publicerar så att andra studenter kan läsa om vad ni får uppleva och inspireras av det, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Rune Anderssons jubileumsstiftelse vill skapa möjligheter för studenter vid Luleå tekniska universitet att genomföra en del av sin utbildning i länder med snabb ekonomisk utveckling (exempelvis BRIK-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien eller Kina men även andra länder med snabb ekonomisk tillväxt).

Rune Andersson är donator och instiftare av Rune Anderssons jubileumsstiftelse. Han kom till dåvarande Högskolan Luleå som den först anställde 1971, efter civilingenjörsexamen från Chalmers i Göteborg. Han inledde sin karriär med att bygga upp det som kom att bli Luleå tekniska universitet. Han driver idag företagsgruppen Mellby Gård, en koncern bestående av bolag inom industri och handel.