Andreas Ternstedt
Andreas Ternstedt, student på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik, valde att göra sitt examensarbete utomlands. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Exjobb med fokus på artificiell intelligens

Publicerad: 3 mars 2017

Framtidens datorer kommer vara både smarta och självlärande. Andreas Ternstedt, student på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik, har gjort sitt examensarbete vid Institutet för Neuroinformatik i Zurich och förkovrat sig i artificiell intelligens.

Kan en dator likt ett tränat öra – genom att lyssna på en vibrationssignal – avgöra om ett kullager är helt eller trasigt? Det var bland annat den frågan som Andreas Ternstedt ville ha svar på när han begav sig till Institutet för Neuroinformatik i Zurich och forskargruppen i Neuromorphic Cognitive Systems, NCS.

– NCS har utvecklat en mycket energisnål processor som kallas för Rolls. Det är en neuromorfisk processor, det vill säga dess arkitektur efterliknar den mänskliga hjärnans egenskaper, säger Andreas Ternstedt.

– Och ja, processorns nätverk kunde skilja på ett helt och ett trasigt kullager. Processorn består av neuroner som kopplas ihop med synapser. Den är avsedd för mönsterigenkänning och är därför bra på att tolka verkligheten.

Framtidens teknik

Andreas Ternstedt tillbringade fem månader i Zurich och fick en unik inblick i arbetet med framtidens datorer. Vid NCS jobbar fysiker, tekniker och biologer sida vid sida för att utveckla artificiell intelligens.

– Vi kommer troligen inte kunna byta digital teknik mot den här typen av processorer, men det kan fungera som ett komplement. Om 30 år när vi lärt oss att kombinera de här två metoderna kan det bli riktigt intressant, säger Andreas Ternstedt.

Jämfört med ett digitalt system, som förenklat uttryckt bara kan räkna ett steg i taget, kan ett självlärande neuromorfiskt system hantera mycket större komplexitet.

– Jag är övertygad om att smartare och tänkande datorer kan gynna mänskligheten i framtiden. Till exempel kan det bidra med mycket positivt till användandet av proteser i kombination med vårt nervsystem.

Hur var det att göra examensarbetet utomlands?

– Det var en bra erfarenhet som jag verkligen kan rekommendera, du får erfarenheter som du inte kan få på ditt eget universitet. Till exempel jobbade jag mycket självständigt i Zurich och fick bra perspektiv på hur den akademiska världen fungerar. Det är också nyttigt att få möta andra kulturer och inse att vi alla är ganska lika.

Andreas Ternstedts resa och arbete är finansierat med ett stipendium från Luleå tekniska universitet inom ramen för projektet Bio-inspired computing and novel technology for networks of tiny wireless sensor devices, som finansieras av Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, STINT, projekt IG2011-2015.