Amalia Mauritzon. Journalistik och medier. 2016
Amelia Mauritzon. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Exstudent prisades på mediegala

Publicerad: 16 december 2016

Amelia Mauritzon studerade journalistik vid Luleå tekniska universitet fram till att hon erbjöds drömjobbet på Östersunds-Posten. Nyligen belönades hon med priset för årets tv-inslag på mediekoncernen Mittmedias sportgala.

– Det känns helt fantastiskt, både roligt och oväntat. Jag minns när jag lärde mig tv på Luleå tekniska universitet att jag tyckte att det var ganska svårt men väldigt roligt. Jag vågade nog inte drömma om att man skulle komma på en sådan idé som till slut skulle bära så bra. Det är ett kvitto på att man faktiskt gör någonting rätt, säger Amelia Mauritzon som jobbar på sportredaktionen på Östersunds-Posten.

Vill vara en del av sportvärlden

Det vinnande inslaget var en minidokumentär där man fick följa fotbollsdomaren Martin Strömbergsson under en matchdag. Ett ämne som ligger nära till hands för den idrottsintresserade Amelia Mauritzon.

– Trots att utbildningen inriktar sig mot all typ av journalistik så har jag alltid sagt att jag pluggar till sportjournalist om någon frågat om mina studier. Jag älskar sport och idrott, alla människor som är i den världen och all värme, kärlek, vinnarinstinkt och starka känslor. Jag vill vara en del av den världen varje dag.

En knuff i rätt riktning

Amelia Mauritzon gjorde sin första praktikperiod på utbildningen vid Gefle Dagblad och har sedan dess praktiserat och jobbat för tidningen under varje lov eller ledighet. När det nyligen öppnade sig en tjänst på Östersunds-Posten inom samma koncern så ombads hon söka.

– Jag har alltid drömt om en sportjournalisttjänst och det här är verkligen en knuff i rätt riktning även om det betyder att jag pausar mina studier, säger Amelia Mauritzon som ser tillbaka på sin tid vid universitetet med värme.

– Jag trivdes väldigt bra på universitet och framför allt i Piteå som stad, jag älskade människorna där och skulle inte ha något att emot att bo där igen. Det är ju tack vare min tid på LTU som möjligheten att få det här jobbet öppnade sig.

Vad är det bästa med utbildningen?

Jag hatade det då, men det var nog att lärarna var så noga med att lära oss all teknik från grunden. I mitt nuvarande jobb underlättar det väldigt mycket att jag vet hur alla kameror och instrument ska ställas in.

Har du några tips till de som funderar på att läsa Journalistik och medier vid Luleå tekniska universitet?

– Tacka alltid ja till småjobb utanför plugget. Inte trodde jag att den lilla krönika jag skrev till MittMedia på våren eller den livesändningen jag medverkade i skulle bli underlag till att jag skulle få en tjänst hos dem. Ta också vara på praktiken och försök knyta så många viktiga kontakter som möjligt.