Fia Reisek
Fia Reisek. Foto: Karolina Nowak Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Före detta student trefaldig världsmästare

Publicerad: 29 maj 2017

Fia Reisek är trippel världsmästare i armbrytning och Sveriges starkaste kvinna i sin viktklass. Yrkeslivet viger hon dock åt sin andra passion – attributmakeri.

– Utmaningarna och att få se den färdiga slutprodukten är det bästa med mitt jobb. I själva processen är skulptering och fabricering det jag tycker mest om, berättar Fia Reisek som studerade attributmakeri vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå under åren 2005-2007.

Konkurrens inom släkten

Idag driver hon verkstaden FIXAS tillsammans med sin make där de skapar rekvisita till film och tv. Deras verk har bland annat synts i produktioner som 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann samt Springfloden. Men Fia Reisek är också regerande världsmästare i armbrytning. Hon kommer från den lilla byn Ensamheten i Västerbottens inland som blivit känd för just armbrytning och där inte minst Heidi Andersson, kusin med Fia Reisek, skapat stor uppmärksamhet kring fenomenet.

– Vi tror att anledningen till armbrytning är så stort i Ensamheten har med skogsbrukargenerna att göra, att man på något sätt känner behov att mäta styrkan och tävla på ett enkelt sätt, berättar Fia Reisek och konstaterar att det finns en viss konkurrens med kusinen Heidi Andersson.

– Ja såklart finns en viss konkurrenssituation, vi tävlar i typ allt, vi gillar att tävla. Men det har aldrig lett till någon avundsjuka eller agg, vi har nog alltid kunnat glädjas åt varandras framgångar.

Hoppas försvara titlarna

Fia Reisek blev världsmästare för tredje gången så sent som i höstas och lyckades även vinna WAL (World Armwrestling League) i USA under 2016. En bedrift hon hoppas upprepa 2017.

– Jag hoppas att jag får vara väl förberedd och inte hinner dra på mig några skador innan tävlingarna, ändå kan vad som helst hända. Jag ska göra mitt absolut bästa och sen får vi se hur långt det leder, säger den trippla världsmästaren och förklarar sin kärlek till sporten.

– Jag gillar träningen och jag älskar tävlingarna. Att försöka förbereda sig inför mötet med sina motståndare på scenen, adrenalinet, nervositeten. Att det kan avgöras på en hundradels sekund, vinst eller förlust. Jag älskar människorna som är i sporten.

Vad i din karriär som attributmakare är du extra stolt över?
– Jag är nog stolt över det mesta, men ibland undrar man hur fasen vi bar oss åt för att få ihop det under så kort tid, då kan jag bli extra stolt.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

­– Det var nog framförallt under min praktik som jag lärde mig det mesta, men också att man kunde ta med sig kunskapen från praktiken till skolan och få testa och träna på det där.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?
– Jag gillade verkligen tiden på universitetet, på många sätt. Det har lett till många bra saker i mitt liv idag.

Har du några tips till den som funderar på att läsa Visuell gestaltning – filmdesign?
– Utnyttja tiden på skolan till att experimentera med material och tekniker. Tänk också på att du senare ska jobba mot en kund och inte alltid får göra det som du vill göra.

I media