XP-el
Joakim Lundberg, ordförande, och Henrik Tjäder, vice ordförande, gläds äver medlemsrekord och fortsatta elektronikutmaningar för studentföreningen XP-el. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Föreningen som (g)löder för elektronik

Publicerad: 2 februari 2017

Behöver du repa dina trasiga högtalare, printa något i 3d eller laga ett trasigt kretskort? I studentföreningen XP-el finns alla möjligheter till förkovran inom elektronik. – Och självklart sprider vi en hel del glädje, säger ordföranden Joakim Lundberg.

XP-el har dessutom anledning att fira. För första gången under sin mer än 40-åriga historia har föreningen landat stabilt på ett medlemsantal på över 100 personer.

– Ja, vi firade med tårta på senaste årsmötet. Vi har fått en ny och större lokal och satsat mer på utåtriktade aktiviter, två saker som troligen bidragit till medlemsökningen. Därtill har teknik blivit allt billigare, enklare och bättre, säger Joakim Lundberg som förutom ordföranderollen också är student på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik och elektroteknik.

Nytta och mycket nöje

Vice ordförande Henrik Tjäder, som pluggar på civilingenjörsprogrammet i datateknik, fyller i:

– Plus att det har kommit nya trender, till exempel makerspace, vilket intresserar många. Från början var föreningen mest inriktad på elektronik men vi har gått allt mer åt maker-hållet. Nu handlar det mycket om en blandning av praktisk elektronik och användning av mjukvara. Hårdvara och mjukvara som möts är det ultimata Legot, säger Henrik Tjäder med ett leende.

XP-el:s föreningslokal ligger på nedre botten i A-huset och där sjuder det av liv. Här sitter medlemmar och pluggar, käkar lunch eller bara hänger. Här finns nog med utrymme för att medlemmarna ska kunna lämna kvar sina projekt och de har tillgång till lokalen dygnet runt.

– Vi tillhandahåller verktyg och plats plus den sociala biten. Många som är här kan mycket och när man hjälps åt uppstår en gemenskap, en slags lagkänsla. Här kan jag träffa likasinnade som har samma hobbys som jag, säger Henrik Tjäder.

– Det uppstår kollaborationer när man ser vad andra håller på med, säger Joakim Lundberg.

Kurser och temadagar

Traditionsenligt anordnar XP-el också sina numera kultförklarade kurser i lödning, mikroprocessorprogrammering och kretskort. Under våren kommer de även att anordna temadagar: det är tisdagskvällar som gäller och de inleder med tema medlemsprojekt.

– Medlemmarna får komma hit med sina projekt, sen stöttar vi och hjälper dem så de blir genomförda. Utbytet med andra underlättar massor när man ska lära sig något nytt, säger Joakim Lundberg.

Ni lägger väldigt mycket av er fritid på föreningsarbete, varför?

– Vi har en bra gemenskap i styrelsen, det är alltid kul att ses och umgås. Det är lite som ett projektarbete, vi har ett gemensamt mål som vi vill nå tillsammans, säger Joakim Lundberg.

Att vara aktiv i föreningen är också något som tjänar dem gott med avseende på studierna. Och en oväntat bra springbräda inför framtiden.

– Tack vare föreningsarbetet får vi samverka med både företag och forskare. Här får du vara mer konkret än när vi läser teori på utbildningarna. Och det är extra roligt att många gagnas av den tid man lägger ner, säger Henrik Tjäder.