Geodag med miljöinriktning 2017

Publicerad: 6 mars 2017

Årets Geodag vid Luleå tekniska universitet besöktes av nästan hundra gymnasieelever som fick ta del av föreläsningar om malm, mineral, miljö och återvinning av metall. Det var mycket uppskattat eftersom geovetenskap saknas som ämne i grundskolan.

–  Man märker att intresset för en förbättrad miljö har vuxit bland våra studenter de sista tio åren säger, Anders Sand, universitetslektor och forskare inom mineralteknik, som föreläste om gruvor och den gröna omställningen till miljövänligare produktion.

Hur hittar man guld? Det var titeln på Glenn Barks föredrag som säkert inspirerade många att ta en skogspromenad till våren. Han berättade om hela processen från hur en bärplockartur i skogen ledde till en ny guldgruva i utanför Lycksele i Västerbotten.

–  Jag tipsade även studenterna om viss utrustning som är bra att ha vid guldletande, t.ex. vaskpanna, hammare, lupp och rutig skjorta, för det är ju en klassisk guldgrävarklädsel, säger Glenn Bark, universitetslektor och forskare inom malmgeologi vid Luleå tekniska universitet.

Bo Björkman presenterade de utmaningar som den metallurgiska industrin ställs inför och hur man i framtiden kan uppnå en miljövänligare produktion av t.ex. stål med hjälp av koldioxidneutrala alternativa reduktionsmedel.

Olof Martinsson berättade om de olika ädla stenar man kan finna i naturen, och Mattias Grahn pratade om hur man i framtiden skulle kunna tillverka bensin och plast från förnybar råvara, exempelvis från skogen.

Glenn Bark

Bark, Glenn - Universitetslektor

Organisation: Malmgeologi, Geovetenskap och miljöteknik, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Rum: F836 - Luleå»