Hårt arbete bakom smarta prototyper

Publicerad: 30 maj 2017

Att utveckla smarta produkter med hållbarhet i fokus, det är vad projektkursen Sustainable Living går ut på. Årets upplaga bjöd bland annat på en portabel billyft och en komprimator för plastförpackningar.

Sustainable Living är en projektkurs som ges för tredjeårsstudenter på civilingenjörsprogrammen i maskinteknik och hållbar energiteknik. Där får studenterna tillämpa sina teoretiska kunskaper på ett praktisk case. I B-husets foajé hade studenterna förberett montrar där de presenterade sina lösningar.

Portabel lyft vinklar bilen

– Vi har tagit fram en portabel billyft som ska rymmas i bagageluckan på en vanlig bil. Den är enkel att montera, klarar de flesta underlag, och du kan med hjälp av den lyfta upp bilen i en 35 graders vinkel. På så sätt går det att göra de flesta reparationsarbeten som kräver att man är under bilen, säger Marcus Eriksson som läser civilingenjör maskinteknik vid Luleå tekniska universitet.

Den energisnåla bilen Baldos, som utvecklats av LTU-studenter i tidigare projekt, användes för att demonstrera billyften. Den fungerade också precis som den var tänkt (se bildspelet ovan).

– Det som varit mest lärorikt med kursen är att lära sig arbeta effektivt i grupp. De kunskaper vi fått i årskurs 1 och 2 har vi nu fått tillämpa. Att få tillverka något praktiskt samt rita i CAD-program tycker jag var roligast med projektet, säger Marcus Eriksson.

Press minskar avfallets volym

Återvinning är ett område där Sverige ligger i framkant. En av grupperna hade fått i uppgift att ta fram en plastkomprimator för att minska volymen på plastförpackningar som kastas i ett soprum.

– Vår grupp har utvecklat en plastkomprimator som minimerar volymen av plastavfall i soprummet vilket gör att sopbilen inte behöver komma lika ofta. Plastkomprimatorn fick inte strimla, smälta eller frysa plasten eftersom företaget som återvinner den vill kunna gallra plastförpackningarna innan det återvinns. En sak vi tar med oss är att vara ute i god tid för att hinna med allting och det var roligt när vi fick vår prototyp att fungera, säger Lina Ingesbo, student på civilingenjör maskinteknik vid Luleå tekniska universitet.

Nästa grupps prototyp berörde ett energislag som ligger rätt i tiden, nämligen solenergi.

– Den här prototypen är ett stativ för att hålla tre solpaneler. Den är mestadels gjord i trä men benen är teleskopben i stål som kan stå på alla sorters underlag. Stativet är justerbart i olika höjd och vinklar. Det har varit roligt att jobba i grupp med att ta fram smarta detaljer för produkten, säger Mattias Wirsenius, som läser programmet civilingenjör hållbar energiteknik.

Nådde milstolpe

Årets upplaga bjöd också på en milstolpe i kursens historia. För första gången på tio år lyckades man utvinna energi ur en så kallad stirlingmotor.

– Vi har byggt och optimerat en stirlingmotor vilket är en motor utan inre förbränning. Du tillför alltså inget bränsle i själva motorn utan du har en yttre värmekälla som kan vara allt från en solstråle till en gasollåga, det senare är det vi har använt. Det här har varit ett återkommande projekt i tio års tid och vi är den första gruppen som lyckats utvinna energi från motorn för att ladda en mobiltelefon, det känns väldigt roligt, säger Karl Holmqvist, student på civilingenjör maskinteknik.

Ett videoklipp när studenterna utvinner energi från stirlingmotorn finns här.