Heta studentprojekt om hållbar energiteknik

Publicerad: 9 december 2016

Det bjöds på intressanta föredrag inom energi och hållbarhet när studenter som läser det femte och sista året på civilingenjör hållbar energiteknik (HET) presenterade sina projekt.

HET-dagen på Luleå tekniska universitet anordnas varje år i samband med att studenter på civilingenjör hållbar energiteknik presenterar projekt de genomfört på olika företag. Under eftermiddagen hölls även presentationer av företagsrepresentanter där de bland annat berättade om vilka arbetsmöjligheter de kan erbjuda studenterna.

Studenterna hade också en posterpresentation vid vilken handledare och studenter kunde ställa frågor.

Duktiga problemlösare

Mia Holappa och Jonas Burström, studenter på civilingenjör hållbar energiteknik, hade arbetat åt Vasa Värme i Kalix med att ge förslag på förändringar i styrsystemet för att kunna minska utsläpp av kväveoxid.

– Utbildningen ger oss inte bara teoretiska kunskaper utan vi blir också väldigt duktiga på att lösa problem. Det är främst det vi kan ta med oss från utbildningen ut i arbetslivet. Det roligaste med projektet var att få komma ut i verkligheten, ut till en anläggning, och arbeta med verkliga arbetsuppgifter, säger Mia Holappa.

– Vi har lärt oss att teori och praktik inte alltid går ihop. Det man lär sig på universitetet ger en väldigt bra grund att stå på, samtidigt har det varit väldigt intressant att börja ett projekt och få slutföra det, för att sedan jämföra med hur det skulle sett ut om vi bara följde böckerna. Det har varit väldigt spännande, säger Jonas Burström.

Forskning i framkant

En annan grupp var Joel Joelsson och Elina Mikaelsson som hade arbetat med en metod för flödesmätning i vattenkraftverk åt Vattenfall.

– Att arbeta i Matlab är något vi gjort en hel del tidigare i utbildningen. Nu fick vi tillämpa det på ett verkligt problem och arbeta med något som är i framkanten på forskningen. Det har varit väldigt roligt och intressant, inte minst att känna att vi kunnat bidra till vår uppdragsgivare Vattenfall, säger Joel Joelsson.

– Vi har lärt oss väldigt mycket om vattenkraft men också hur viktigt det är att vara noggrann vid beräkningar. Vi har fått börja om några gånger från grunden för att vi gjort något slarvfel vi inte kan identifiera. Skriver man för lång kod blir det till slut svårt att hitta felet, säger Elina Mikaelsson.

HET-dagen avslutades med middag som studenterna hade planerat. Toastmaster, spex och glada deltagare gav bra förutsättningar för en lyckad avslutning på dagen.