Installerade vattenpump i Tanzania

Publicerad: 10 oktober 2016

Filip Simán läser civilingenjörsprogrammet Naturresursteknik och Eric Lundvall som läser Master i internationell affärsverksamhet, båda ingår i organisationen Ingenjörer utan gränser vid Luleå tekniska universitet. De har under sommaren arbetat två veckor i Tanzania på uppdrag av Ingenjörer utan gränser.

Det är andra året studenter från Luleå tekniska universitet arbetar med projektet som syftar till att förbättra skolmiljön i Mafinga, Tanzania. Detta år installerades en ny vattenpump i byn för att underlätta det dagliga livet. En utbildning i hur man bygger egna pumpar genomfördes och arbetet möttes med stor uppskattning och nyfikenhet från lokalbefolkningen.

Foto: Richard Renberg

–  Även för oss var det en lärorik och spännande upplevelse. Men den lokala majsgröten Ugali blev kanske inte någon favoriträtt, säger Filip Simán.

Under hösten kommer Filip och Eric att hålla en föreläsning om sina upplevelser. Man kommer också att arrangera en julauktion på samma sätt som hjälpte till att delfinansiera årets insats i Tanzania. På auktionen säljs allt från upplevelser till gymkort och butiksprodukter skänkta av det lokala näringslivet.

En av de stora utmaningarna i projektet har varit att få finansiella medel, tack vare stödet från riksorganisationen Ingenjörer utan gränser och Olof Palmes minnesfond blev projektet verklighet.