Miljötänket lockade Andreas till Luleå

Publicerad: 20 december 2017

Andreas Rehn har länge haft ett intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor. När han började söka svaren på de större frågorna i ämnet valde han att göra det på civilingenjörsprogrammet i naturresursteknik i Luleå, en ny del av landet för honom. Här upptäckte han att miljömedvetenheten sitter i universitetets väggar och att både lärare och studenter vill vara med och forma framtiden.

– Våra lärare är väldigt duktiga på att sammankoppla hållbarhetsfrågor i kurserna, lyfta deras vikt i ett större perspektiv och förmedla en förståelse för hur man uppnår hållbarhet socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Det uppskattar jag absolut mest med utbildningen. Det märks att Luleå tekniska universitet är ett yngre universitet. Både lärarna och studenterna är hungriga och drivna att komma framåt. Då kommer miljömedvetandet automatiskt och det märks tydligt i universitetets anda, säger Andreas Rehn och fortsätter:

– Att jag valde Luleå tekniska universitet beror naturligtvis främst på utbildningen men också på att universitetet ligger i en del av landet jag aldrig tidigare hade varit i. I fjol gjorde vi under ett par dagar en expedition till Abisko, för att ute i fält och i övningar och grupparbeten undersöka vad som är viktigt med mångfald, göra miljöprovtagningar och sammanställa data. Vi besökte fjället Nuolja, olika vattendrag i Abisko och Björkliden och gjorde även en vandring genom Kärkevagge till Rissajaure, Trollsjön. Det var en fantastisk upplevelse.

Andreas Rehn Naturresursteknik
Andreas Rehn. Foto:Simon Eliasson