Minikurs för blivande brandingenjörer

Publicerad: 30 mars 2017

Igår besökte en grupp gymnasieelever från hela landet Luleå tekniska universitet för att ta del av de minikurser som erbjöds inom olika områden. Några valde brandingenjörsprogrammets minikurs på Räddningstjänstens övningsområde i Luleå.

– Det var mycket uppskattat. Vi provade släckning med pulver och vatten samt fick ta den av en föreläsning om brandsäkerhet, säger Anton Johansson, student vid brandingenjörsprogrammet, och en av minikursens arrangörer.

Brandingenjörsprogrammet ges bara på 2 orter i Sverige så den geografiska blandningen bland studenterna ger en speciell samhörighet, intygade representanter från studentföreningen BRINN - Brandingenjörsstuderande i Norra Norrland.

Ingenjörer inom brandteknik får en bred kompetens som ger dem många tänkbara arbetsgivare och arbetsuppgifter. Cirka 5-10 från varje årskull brukar läsa det extra år som krävs för titeln civilingenjör och att arbeta operativt inom räddningstjänsten som till exempel insatsledare vid bränder eller olyckor. Andra väljer privata arbetsgivare inom till exempel projektering.

– Vi hade även fantastiskt tur med vädret, det var en härlig vårvinterdag, säger Anton Johansson.

BRINN - Brandingenjörsstuderande i Norra Norrland

I media

Michael Försth

Försth, Michael - Professor