Minikurser gav smak på universitetsstudier

Publicerad: 30 mars 2017

Elever från hela landet besökte Luleå tekniska universitet under två dagar för att delta i årets minikurser. Föreläsningar varvades med praktiska moment där eleverna fick träffa lärare och studenter och uppleva universitetets stimulerande miljö.

Eleverna fick själva välja bland de 23 minikurser som erbjöds vid universitetets sex institutioner. Det var ett brett spektrum med minikurser som brobygge, internet, grafisk design, radio, brandövning, energi, mineral, AI, ljudteknik, hälsa, pedagogik, programmering, rymden, vård och dans.

En av minikurserna var framtidens material där eleverna fick lära sig mer om olika material. Sedan fick de tillämpa den teori de lärt sig genom att göra en laboration (se bildspelet ovan), där syftet var att försöka identifiera ett flertal polymerer. Polymer är det som vi i vardagligt tal kallar plast. Genom att styra valet av tillsatsmaterial till polymeren kan man utveckla en mängd olika typer av plast med olika användningsområden. Idag används plast i allt från förpackningsmaterial till bilindustri, och i framtiden kan de användas i ännu fler ingenjörstillämpningar.

Positiva intryck

Två elever som deltog på minikurserna, däribland framtidens material, var David Brandberg och Tobias Lindroth, bägge från Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke som ligger en mil från Göteborg.

– Jag fick ett positivt intryck av LTU, ett trevligt universitet med intressanta utbildningar. Efter gymnasiet läser jag förmodligen datateknik, antingen på Luleå tekniska universitet eller Chalmers, säger David Brandberg.

– Det var roligt att komma hit och jag har verkligen fått upp ögonen för LTU. Jag har tänkt söka en utbildning inom data/IT, förmodligen vid Chalmers, säger Tobias Lindroth.

Alva Andersson kom från den nordligaste delen av landet, Rymdgymnasiet i Kiruna. Hon övervägde att läsa vidare vid Luleå tekniska universitet.

– Mitt intryck av LTU är att det verkar vara ett roligt universitet med bra gemenskap och duktiga lärare. Jag har tänkt söka sjuksköterskeutbildningen. LTU är ett av de lärosäten jag funderar på.

Via länken nedan finns mer information om universitets utbildningar och kurser.

Läs även