Musikutbildning med nära band till branschen

Publicerad: 22 mars 2017

En ny gehörsbaserad utbildning på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet vänder sig till musiker och band som vill hitta sin kreativa kärna genom en blandning av garagetänk och akademisk utbildning. Programmet kommer ha regelbundna besök av etablerade musiker och ett nära samarbete med BD Pop.

– Här kan alla som vill hitta sitt uttryck, utveckla sitt låtskrivande, sitt band eller sitt eget artisteri lära sig musikbranschens arbetssätt.  Vi letar speciellt efter dem som inte hittat någon traditionell musikutbildning som passar och man kan söka även om man inte har någon tidigare erfarenhet av musikstudier – det viktiga är passionen och att man har ett personligt uttryckssätt, berättar Erik Weissglass, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet och programansvarig för den nya utbildningen gehörsbaserat musikskapande.

Utbildningen vänder sig till aspirerande musiker men även befintliga band och kommer dra igång höstterminen 2017. Gehörsbaserad utbildningsform innebär att studenterna inte behöver kunna noter eller teori innan de påbörjar studierna.

– Fokus ligger istället på kreativa processer och att hitta sig själv och sitt eget arbetssätt, säger Erik Weissglas.

Samarbete med BD Pop

BD Pop, baserat i Luleå, är ett utvecklingsbolag för populärmusik med uppdrag att stödja regionala artister och musikproduktioner. Till hösten går man också in som samarbetspartner till den nya utbildningen på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet.

– Vi kommer gemensamt att anordna föreläsningar och studenter kommer att kunna få hjälp av BD Pop vad gäller exempelvis spelningar. BD Pop planerar även att starta ett ”songwritercenter” i Piteå, samt att de kommer att ha en person anställd på plats åtminstone en dag per vecka och den personen kommer att sitta här på Musikhögskolan, säger Erik Weissglas och avslöjar att etablerade musiker kommer göra gästspel på utbildningen.

– Det är en grundtanke med utbildningen, att möta branschen och yrkesverksamma utövare som delar med sig av sina erfarenheter.

Monica Johansson Foto: Tomas Bergman
Monica Johansson, universitetslektor och prefekt för Institutionen för konst, kommunikation och lärande (KKL) Foto: Tomas Bergman

Kompletterar den konstnärliga miljön

Monica Johansson, prefekt vid Institutionen för konst, kommunikation och lärande, gläds åt den blivande satsningen i Piteå.

– Gehörsbaserat musikskapande kommer komplettera vår musikaliska och konstnärliga miljö på framförallt två sätt. För det första genom att hela upplägget på utbildningen är genreövergripande och utgår från studentens musikaliska inriktning, vi hoppas på stor musikalisk bredd bland de sökande. Och för det andra är det såväl musikaliskt som pedagogiskt väldigt intressant med den gehörsbaserade musiken, säger Monica Johanson.

Kontakt

Weissglas, Erik - Universitetslektor, Utbildningsledare för programmet Gehörsbaserat musikskapande

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: D116 - Piteå»