Nollorna äntligen på plats

Publicerad: 17 augusti 2016

Inskrivning, rundvandring och möjlighet att lära känna sina nya klasskamrater. Studiestarten 2016 vid Luleå tekniska universitet har äntligen kickat igång!

Köerna ringlade långa när det var dags för inskrivning av de drygt 2 000 nya studenterna vid Luleå tekniska universitet. En av dem var Paulina Nilsson från Stockholm som ska studera på civilingenjörsprogrammet i teknisk design.

– Det känns förväntansfullt och nervöst. Och kallt! säger hon och syftar på den för dagen något modesta temperaturen.

Foto: Kersti Bergkvist
För många blir phösarna studenternas första kontakt med universitet. I Skellefteå guidar cirka 40 phösare de nya studenterna.

Stöd i starten

Skyarna må vara grå men inte humöret hos studenterna och deras ciceroner; phösarna. I overaller, med solglasögon och med fingerade phösarnamn, ger de studenterna en trygg start vid universitetet.

– Vår främsta uppgift är att vägleda de nya nollorna in i studentlivet här i Luleå, säger studenten med phösarnamnet Sten.

– Vi är här för deras skull och vi gör vårt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt. Det viktigaste är framför allt att de har kul!

I Luleå hälsades studenterna formellt välkomna av rektor Johan Sterte. I Skellefteå och Piteå var det prorektorerna som stod för välkomnandet.

Foto: Melina Granberg

Paulina Nilsson, Stockholm, civilingenjör teknisk design

– Det känns förväntansfullt och nervöst. Och kallt! Jag valde teknisk design för det lät som en kul utbildning, att få kombinera matte med det estetiska.

Foto: Melina Granberg

Sara Andersson, Norrtälje och Fanny Blixt, Stockholm, civilingenjör datateknik

– Det känns lite nervöst med ny stad, ny skola och nya människor. Men det verkar vara ett bra universitet, jag har hört mycket gott om Luleå tekniska universitet, säger Fanny Blixt.

– Det känns bra och spännande att få börja om på ett nytt ställe, säger Sara Andersson.

Viktor Prints, Falun, rymdteknik

Viktor Printz, Falun, civilingenjör rymdteknik

– Det känns bra och lite nervöst, men jag ser fram emot att lära känna nya människor. Jag vill läsa rymdteknik eftersom att jag är intresserad av rymden.