Specialpedagogprogrammet, Åsa Gardelli Kattis Edström
Åsa Gardelli och Kattis Edström Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ny specialpedagogutbildning lockar

Publicerad: 7 september 2016

I veckan startade terminen på den nya distansutbildningen för specialpedagoger vid Luleå tekniska universitet. Redan innan universitetet tilldelades examensrätten var söktrycket högt och de 20 platserna hade kunnat fyllas flera gånger om. En förklaring till det är den flexibla studieformen.

– Utbildningen är på distans och halvfart vilket gör att de som redan är etablerade på sin hemort kan studera utan att behöva flytta och fortfarande ha en fot kvar inom skolan. Det är inte många lärosäten som erbjuder den möjligheten och det är tydligt att det är en efterfrågad studieform, säger Kattis Edström, universitetsadjunkt vid universitet och lärare vid specialpedagogprogrammet.

Stort behov

Specialpedagogprogrammet är en påbyggnadsutbildning som ges till examinerade lärare och fritidspedagoger med minst tre års yrkeserfarenhet. Intresset för den nystartade utbildningen har varit stort från dag ett, med hela 56 förstahandssökande till de 20 platserna.

– Det visar att behovet av utbildade specialpedagoger är omfattande. Inte minst i Norrbotten där den närmsta studieorten var Umeå fram till att vi nu fick examensrätten. Närheten i kombination med distansformen har nog lockat många som inte kan eller vill flytta till en annan stad. Men behovet finns över hela landet och det är lätt att ta sig till Luleå oavsett var du bor i Sverige, säger Kattis Edström.

Universitetskanslerämbetets statistik visar att det utbildas strax över 800 specialpedagoger per år men att rekryteringsbehovet ligger på cirka 1200 pedagoger årligen. En utveckling som dessutom ser ut att hålla i sig. Detta i kombination med söktrycket har medfört planer på en mer generös antagning framgent.

– Det är 20 platser nu men ambitionen är att utöka omfånget i framtiden, säger Åsa Gardelli, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet.

– Vi står redo, försäkrar Kattis Edström.

Utvecklar skolverksamheten

Den här veckan kommer studenterna till Luleå tekniska universitet för den första av flera obligatoriska läsperioder på plats vid universitet.

– Det känns roligt och spännande att det äntligen drar igång, säger Kattis Edström och rekommenderar yrket till alla pedagoger som funderar i dessa banor.

– Som specialpedagog finns inget facit utan varje dag är en utmaning. Dessutom får du chansen att jobba för alla elevers möjlighet till en bra utbildning och vara en del i att utveckla skolverksamheten i din närhet.

I media

Kattis Edström

Edström, Kattis - Universitetsadjunkt

Organisation: Pedagogik, Pedagogik språk och Ämnesdidaktik, Institutionen för konst, kommunikation och lärande