studiestart
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Över 2000 nya studenter snart på plats

Publicerad: 15 augusti 2016

Nu börjar terminen! På onsdag är det inskrivning för de över 2000 nya studenter som antagits till Luleå tekniska universitets utbildningsprogram i Luleå, Piteå och Skellefteå.

De populäraste utbildningarna på universitetet i höst är de till skådespelare, sjuksköterska, fastighetsmäklare, grundskollärare, civilekonom, systemvetare och civilingenjör rymdteknik. Samtliga dessa program hade omkring 2-3 förstahandssökande per plats, berättar Petra Rantatalo, chef för utbildnings- och forskningsenheten.

– Det är väldigt positivt att vi har ett ökat söktryck till grundskollärarprogrammen. Att programmen ges på distans har bidragit till det, säger hon.

Det totala antalet sökande till landets högskoleutbildningar har minskat sedan i fjol. Även Luleå tekniska universitet märker av färre sökande till vissa utbildningar.

– En orsak är demografisk – det var små barnkullar under andra halvan av 90-talet. Att det är en bra arbetsmarknad spelar också in. Ungdomsarbetslösheten har sjunkit och det gör att en del väljer att jobba i stället för att studera, säger Petra Rantatalo och tillägger:

– Luleå tekniska universitet står sig bra i konkurrensen. Tittar man på antalet behöriga sökande så har de hos oss bara sjunkit med en procent sedan i fjol.

Som alltid vid terminsstart är jakten på bostad en stor fråga för de nya studenterna. Simon Persson, ordförande för Teknologkåren, säger att läget generellt ser bättre ut i år än förra hösten.

– Kötiden hos studentbostadsservice har minskat från 1,5 år till ungefär 10-13 månader. Det är fortfarande inte hållbart, mer måste till för att nästa läsårsstart ska gå smidigt.

Carl Johan Granqvist, ordförande för Luleå Studentkår, konstaterar att många studenter flyttar långt för att börja på Luleå tekniska universitet. Ett tryggt boende gör det lättare att fokusera på studierna, påpekar han.

– Man får aldrig glömma bort att studenter också är människor och kan inte bo till vilken standard som helst.