Nya studenter teaterhögskolan
Kenny Olsson och Annika Forslund Rimbléus Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Plats på scen för nya studenter

Publicerad: 26 augusti 2016

Hundratals sökte men bara nio platser fanns till förfogande. I veckan anlände en ny grupp lyckliga studenter till Teaterhögskolan vid Luleå tekniska universitet.

– Jag är så glad att jag inte vet var jag ska ta vägen. Det här har varit en dröm för mig så länge och det känns fantastisk att äntligen vara här, säger Annika Forslund Rimbléus och får medhåll av Kenny Olsson.

– Jag kan inte riktigt greppa det ännu.  Jag är fortfarande rädd att någon ska säga att jag inte har kommit in.

Höga förväntningar

Tillsammans med de övriga sju studenterna påbörjar de nu den tre år långa utbildningen vid Teaterhögskolan. Och förväntningarna är höga.

– Dels hoppas jag att åren här ska göra mig till en tryggare skådespelare men jag vill även använda tiden till att utforska mig själv och se hur långt jag kan nå i mitt skådespeleri, säger Annika Forslund Rimbléus.

I Sverige finns fyra statliga scenskolor och konkurrensen är knivskarp. Likt för många andra krävdes det fler än ett ansökningsförsök innan Annika och Kenny fick en av de åtråvärda platserna. Att det blev just Teaterhögskolan i Luleå ser de båda som enbart positivt.

– De jag har träffat som gått här har varit väldigt trygga och närvarande. Det känns som att Teaterhögskolan här verkligen satsar på dig som student och vågar ge dig tiden du behöver, säger Kenny Olsson.

Ett drömscenario

Teaterhögskolan i Luleå är belägen i direkt anslutning till länsteatern i Norrbotten. Ett faktum som möjliggör ett nära samarbete med skådespelarprogrammet.

– Det är absurt lyxigt att vi som studenter får tillgång till en så etablerad ensemble som Norrbottensteatern, säger Kenny Olsson och Annika Forslund Rimbléus håller med.

– För mig är det ett drömscenario. Att bara kunna öppna en dörr på skolan och kliva in på teatern. Jag har varit här förr och sett några uppsättningar och det har varit så himla bra. Det gjorde extra åtråvärt att komma hit och studera.

Övriga antagna till skådespelarprogrammet är: William Beijer, Amanda Gordon Sundén, Lucas Grimstedt, Johannes Lönnå, Isak Nordström, Vilgot Paulsen, Agnes-Felicia Westerlund Rase.