Sandwichlaminat
Sandwichlaminat med biobaserat skum i mitten och kraftpapper som yttre skikt. Foto: Nikolina Frisk. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Prisat exjobb om biobaserat skummaterial

Publicerad: 20 januari 2017

Nikolina Frisk, som nyligen avslutat sina studier på programmet civilingenjör internationell materialteknik (EEIGM), fick 2016 års pris för bästa examensarbete av Bo Rydins stiftelse. Prissumman var på 30 000 kr.

Nikolina_Frisk
Nikolina Frisk.

– Det känns jättekul att få stipendiet, särskilt med tanke på hur mycket jobb som låg bakom att göra ett kul och spännande arbete. Mot slutet fick jag chansen att medverka på ett symposium, International Symposium on Bioplastics, Biocomposites and Biorefining 2016, där jag fick presentera mitt arbete för andra forskare och studenter. Det visade sig vara bland det roligaste jag gjorde under hela exjobbet och så klart väldigt lärorikt, säger Nikolina Frisk.

Morötter ger starkare skum

Nikolinas examensarbete handlar om biobaserade skummaterial, deras förstärkning med nanocellulosa från morötter och användningen av det förstärkta skummet som kärnmaterial i kompositlaminat med Kraft-papper som yttre skikt. Alltså ett mycket lätt så kallat sandwichlaminat med tillämpning i exempelvis bilindustrin. Hon kunde visa att mycket små mängder nanocellulosa har en positiv inverkan på skummet och att dessa skummaterial resulterar i bättre kompositlaminat.

– Tanken är att bio-polyuretanskum förstärkt med nanocellulosa ska kunna ersätta oljebaserade polyuretanskum som idag används för exempelvis insolation, vaddering och förpackningsmaterial.

Publicerade i vetenskaplig tidskrift

Examensarbetet genomfördes i Kanada på University of Toronto under våren 2016, inom ramen för projektet EU FP7 som handlar om industriell tillverkning av kompositmaterial (INCOM). De lovande resultaten är delvis publicerade i en vetenskaplig tidskrift, Materials Design och Comprehensive Composites Materials II.

Förutom Kristiina Oksman, ämnesföreträdare i trä- och bionanokompositer vid Luleå tekniska universitet, så har även Mohini Sain vid University of Toronto varit handledare för Nikolinas Frisks examensarbete.

– Ett tips för att skriva ett bra exjobb är att göra rapporten så lättförståelig som möjligt. Försök ha en tydlig kronologisk ordning på innehåll och använd utförliga förklaringar med figurer och ritningar, säger Nikolina Frisk.

Efter examensarbetet har Nikolina Frisk fått jobb som projektledare på företaget CAPQ i Stockholm.

– CAPQ arbetar med färglösningar inom mätning, kvalitet och utveckling åt företag inom tillverkningsindustrin. Jag trivs väldigt bra med mitt nya jobb!

Foto: Nikolina Frisk