Rekordhögt söktryck på Internationell orkesterakademi I

Publicerad: 27 mars 2018

Utbildningen Internationell orkesterakademi I har aldrig haft ett så högt söktryck som under årets antagningsomgång. Hela 228 hoppfulla har anmält sitt intresse för de nio tillgängliga platserna.

– Detta är den tredje antagningsomgången och ett bevis för att vår akademi har blivit känd och fått gott renommé, både nationellt och internationellt, säger Petter Sundkvist, professor vid Luleå tekniska universitet och fortsätter.

– Musikvärlden är liten och det enda som på sikt hjälper vid rekrytering är att de studenter som lämnar sprider goda vitsord. Söktalen i år visar på den höga kvalitén. En annan orsak till det höga söktrycket är att i stort sett alla våra studenter vunnit provspelningar och fått jobberbjudan redan under utbildningen.

Samarbete med Kungliga Filharmonikerna

Internationell orkesterakademi I är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Utbildningen ges på plats i Stockholm och varje vecka drillas studenterna av Kungliga Filharmonikernas stämledare och anställda vid Musikhögskolan i Piteå. Studenterna får bland annat individuell undervisning på sina respektive instrument, omfattande kammarmusikspelande och möjlighet att medverka i konsertproduktioner med Kungliga Filharmonikerna.

– Internationell orkesterakademi I är en unik möjlighet att få vässa sina musikaliska och tekniska färdigheter i nära musikantskap och dialog med de ledande musikerna i en av världens främsta orkestrar. Därtill få lära sig att hantera provspelningssituationer, de sociala kraven och musikerkollektivets förväntningar, säger Petter Sundkvist.

Petter Sundkvist

Sundkvist, Petter - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: E124 - Piteå»