Rekryteringsdag skapar mötesplatser

Publicerad: 30 mars 2017

Lärarstudenterna vid Luleå tekniska universitet fick i veckan chansen att knyta kontakter med presumtiva arbetsgivare då universitetet anordnade minimässa och rekryteringsdag.

– Vi var med även förra året och hittade en riktigt duktig pedagog som sedan ledde till en anställning. Jag tycker att den här dagen är ett utmärkt initiativ och vi har träffat flera studenter och skapat värdefulla kontakter, säger Peter Ohlsson, rektor vid Nya Läroverket i Luleå.

God respons

Dagen arrangeras av lärarutbildningarna vid Luleå tekniska universitet i samarbete med Career Center på LTU. Alla huvudmän (kommunala och fristående skolrepresentanter) i Norr- och Västerbotten bjöds in till rekryteringsdagen.

– Skellefteå kommun är vår mest långväga gäst och vi har också ett stort antal huvudmän från Norrbotten representerade så det känns jättebra att responsen varit så god, säger Lena Nyström, arrangör och universitetsadjunkt vid Luleå tekniska universitet.
Hon betonar vikten av att samla studenter och huvudmän för att främja framtida kontaktytor.

Lyfter goda exempel

– Den här dagen anordnas av flera syften, dels är det för att skapa en mötesplats mellan våra lärarstudenter och de kommunala och fristående huvudmän som så småningom ska bli deras arbetsgivare. Men också för att skapa en mötesplats för huvudmännen. Jag har sett att de har gått runt och samtalat med varandra under dagen och med tanke på den problematik som finns med lärarbristen så måste vi lära känna varandra och bli ännu bättre på att samarbeta. Både mellan lärosäten men också mellan kommunerna. På så sätt kan vi lyfta goda exempel och komma vidare.

Årets rekryteringsdag var den andra i ordningen och Lena Nyström hoppas att det blir ett återkommande inslag.

– Vi har ändrat upplägget lite från i fjol och det verkar vara uppskattat av alla inblandade. Så vi fortsätter, jag tror det är ett viktigt arrangemang både för studenter och huvudmän.

Foto: Lars Andersson

Magdalena Jonsson, chef central bemanning skol- och kulturkontoret, Skellefteå kommun

– Vi är här för att rekrytera lärare utifrån det stora behov som finns. Vi har redan knutit kontakter och en dag som denna visar att det lönar sig med en personlig kontakt.

Maria Edin, lärare, NTI Gymnasiet i Luleå

– Vi vill hitta nya medarbetare och det här är ett bra tillfälle att visa upp oss för blivande kollegor. Det är jättebra att det samordnas ett sådant här arrangemang, inte minst för studenternas del.

Linda Nilsson Huhta, förskollärarstudent, Piteå

– Jag letar sommarjobb och allmän information om hur det ser ut framöver när jag kommer ut på arbetsmarknaden. Jag tycker det är jättebra att de kommer ut och visar upp sig för oss studenter.

Beatrice Weiborn, förskollärarstudent, Piteå

– Jag älskar att jobba med barn så jag hoppas hitta framtida arbetsgivare. Dagen har varit bra och informativ.