Maria Agren
Maria Ågren Foto: Jennie Pettersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Roligt att bli ihågkommen"

Publicerad: 8 november 2016

Maria Ågren har varit generaldirektör för flera betydelsefulla expertmyndigheter i Sverige, som Statens geotekniska institut, SMHI, Naturvårdsverket och i dag Transportstyrelsen. Hennes rekommendation till dagens studenter är att följa hjärtat när det gäller arbete och studier.

– Gör det du har lust med när det gäller val av arbete och studier, gör det som känns bra. Hoppa på och testa saker i arbetet, om det inte funkar får du väl bara göra något annat, brukar jag säga till mig själv, berättar hon.

Maria Ågren, 53 år, bor i Norrköping, är född i Gällivare, uppvuxen i Härnösand och flyttade sedan till Luleå för studier vid Luleå tekniska universitet, där hon tog hon en examen i samhällsbyggnadsteknik.

Utbildningen inom samhällsbyggnad vid Luleå tekniska universitet gav Maria Ågren intresse och kunskap om hållbar teknisk samhällsutveckling  och har varit en väldigt bra grund för arbetet inom statsförvaltningen, där mycket av hennes arbete i dag handlar om verksamhetsutveckling och dialog internt och externt. Dialog äger ofta rum mellan individer, branscher, myndigheter och regeringsföreträdare.

I samband med prisutdelningen på Vetenskapens hus berättade hon att det som är oerhört spännande i hennes arbete är att få bidra till samhällsutvecklingen och att värna om demokrati och rättssäkerhet. De stora utmaningarna hon ser i sitt arbete är bland andra att möta teknikutvecklingen med självkörande bilar, behövs körkort på samma sätt då? Och drönare, vad ska vi ha för regler för dem? Andra frågor är digitalisering och så klart hållbarhets aspekt och klimatutmaningen.

– Där har Transportstyrelsen en stor betydelse för hur Sverige ska lyckas, sade hon.

Maria Ågren är i dag ledamot i universitetsstyrelsen vid Luleå tekniska universitet och följer därför universitets arbete och utveckling löpande. Hon har tidigare varit engagerad i olika utbildningsprojekt på universitetet och i mentorsprogram för forskare. Hon hoppas som mottagare av Årets alumn att kunna ge studenter på Luleå tekniska universitet en positiv bild av vad de kan satsa på efter examen.

– Jag tycker att det är jätteroligt att få den här utmärkelsen, att bli ihågkommen av sitt universitet på det här sättet, säger Maria Ågren.