Rymdmaster
Anita Enmark (till höger), universitetslektor i atmosfärsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, visar upp masterutbildningen i rymdvetenskap och rymdtekniks monter för en intresserad besökare. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Rymdmaster i lyckat samarbete med Nobelmuseet

Publicerad: 15 november 2016

Masterutbildningen i rymdvetenskap och rymdteknik har deltagit i en Mini Science Fair på Nobelmuseet i Stockholm. – Vi är mycket glada över att vi blev inbjudna, säger Victoria Barabash, chef för Avdelningen för rymdteknik vid Luleå tekniska universitet.

Ett tiotal forskargrupper fanns på plats på Nobelmuseet för att för allmänheten visa upp experiment relaterade till sin forskning. Förutom Luleå tekniska universitet deltog bland andra KTH, Uppsala universitet och Karolinska institutet.

– Att dela med sig av vår kunskap till allmänheten är en mycket viktig del av vårt uppdrag, betonar Victoria Barabash och får medhåll av universitetslektor Anita Enmark som ansvarade för rymdutbildningens deltagande.

– Sådana här initiativ är inte bara trevlig för besökarna, det är också mycket roligt och meningsfullt för oss.  Vår utbildning och forskning i rymdteknik berör ämnen som intresserar många men som ibland kan kännas främmande.  För många besökare var det till exempel en nyhet att orienteringen på deras mobiltelefoners skärmar och systemet för att mäta en satellits läge – påminner mycket om varandra, säger Anita Enmark.

Rymdmaster, Luleå tekniska universitet
Bild från avslutningsceremonin på Nobelmuseet 2015. Längst fram syns Anette Snällfot-Brändström, administrativ koordinator för programmet, och Victoria Barabash, koordinator för utbildningen.

Alumner över hela världen

Luleå tekniska universitet startade sitt samarbete med Nobelmuseet redan hösten 2015. Då firade masterutbildningen i rymdvetenskap och rymdteknik, också känd som SpaceMaster, sitt tioårsjubileum. Detta firades i samband med den årliga avslutningsceremonin som för det högtidliga ändamålets skull hölls i Nobelmuseets lokaler. Förutom studenter deltog även alumner från världens alla hörn, samt forskare, lärare och andra inbjudna.

– Det är lika glädjande varje år att se hur väl studenterna lyckas efter utbildningen. Vi har alumner över hela världen, både inom forskning och inom industrin, säger Victoria Barabash.

Masterprogrammet i rymdvetenskap och rymdteknik är en Erasmusutbildning som är ett samarbete mellan sex europeiska universitet och ett universitet från Japan och ett från USA. Luleå tekniska universitet är koordinator för utbildningen.

Victoria Barabash

Victoria Barabash, Universitetslektor, Avdelningschef

Organisation: Atmosfärsvetenskap, Rymdteknik, Institutionen för system- och rymdteknik