Joakim Rosenqvist
Joakim Rosenqvist går första året på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik och har antagits till Fly a rocket, ett studentprogram lett av den Europeiska rymdorganisationen ESA. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Rymdstudent antagen till raketprogram

Publicerad: 1 december 2016

Rymdteknikstudenten Joakim Rosenqvist har antagits till ESA:s Fly a rocket-program. – Det ska bli både spännande och roligt, säger Joakim Rosenqvist.

Joakim Rosenqvist går första året på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet. När han fick höra talas om ESA:s Fly a rocket-program tog han chansen och skickade in en ansökan. Nu är han en av 18 studenter från universitet runt om i hela Europa – och den enda från Sverige – som antagits.

De antagna studenterna ska först gå en online-kurs i raketteknik. Efter det, i slutet av mars 2017, får studenterna vara med under en raketkampanj på Andoya Space Center i Norge. Studenterna kommer delta i alla skeden av kampanjen, från montering av raketens nyttolast till att kalibrera kommunikationsutrustning och övervaka själva starten när raketen sänds iväg.

– Jag ska arbeta med nyttolasten. Det innebär bland annat att jag ska vara med och installera nyttolasten på raketen före den skjuts upp. Men för att få delta i den avslutande raketkampanjen måste du först ha slutfört den teoretiska delen av kursen och få godkänt på de uppgifter som ingår, påpekar Joakim Rosenqvist.

Får nya erfarenheter

Förutom erfarenheten av att få jobba i projekt och lära känna studenter från många olika länder, ser Joakim Rosenqvist Fly a rocket som en fantastisk möjlighet att få göra något hands-on redan under civilingenjörsprogrammets första år. Ett år som annars mestadels är fyllt med matte och fysik får nu även ett praktiskt innehåll.

– Jag hoppas det här programmet kan förbereda mig för de kurser som kommer senare under utbildningen. Eftersom jag vill hålla på med instrumentering i framtiden känns det otroligt inspirerande att få jobba mot ESA – vi kommer få träffa forskare som faktiskt jobbar med raketuppskjutningar.

Fly a rocket-programmet leds av ESA (Europeiska rymdorganisationen) i samarbete med Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM) och Norsk Romsenter.