SMASK-vinnare med en ”kick”

Publicerad: 16 mars 2019

Efter stor dramatik stod det klart att årets vinnare av SMASK i Piteå var bidraget ”En spark” med artisterna Kjell-Ken och Bob. Det var andra året i rad som studenterna Kristoffer Töyrä och Oskar Lidström kammade hem deltävlingen.

– Det känns helt underbart och fantastiskt roligt att vi får vinna tillsammans för andra året i rad, säger Kristoffer Töyrä som studerar kandidatprogrammet i musik.

Publikrösterna fällde avgörandet

När de sex jurygruppernas röster lagts ihop stod två bidrag på 60 poäng var. Arabica med artisten Indie-Arne Jöns (Viking Nilsson) fick dock se sig besegrad på grund av att den vinnande låten En spark fick en större andel av publikrösterna

– Jag fick nästan magknip av anspänningen. Det var verkligen en pärs, berättar Kristoffer Töyrä

Årets SMASK i Piteå hade temat rymden och det var verkligen något som genomsyrade hela showen. Kvällens konferencierer Hjördis & Görel (Alva Stern och Carolina Lindén) bjöd in publiken till en rymdodyssé som till slut landade hemma på Snickargatan i Piteå. Kristoffer Töyrä som nu varit delaktig i vinnarbidrag tre år i rad är närmast lyrisk när han förklarar vad som gör SMASK så roligt.

Unnar varandra framgång

– Vi är över 150 studenter som samarbetar och bara det är oerhört roligt. Alla är dessutom glada och ingen missunnar varandra framgång utan det är bara uppmuntran och en jättebra feeling på SMASK, säger Kristoffer och får medhåll av parhästen Oskar Lidström som även han studerar på kandidatprogrammet i musik.

– För mig är humorn en viktig del av SMASK, och det är också kul att få skapa musik som är prestigelös. På ett universitet är det annars lätt hänt att hela tiden sträva efter perfektion och då bryter SMASK av på ett skönt sätt.

Riksfinalen går av stapeln på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm den 25 maj. Där får både vinnarlåten och det andraplacerade bidraget Arabica äran att representera Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. Förhoppningen är självklart en framskjuten placering men vinnarparet inser att konkurrensen är mördande.

– Det är klart att vi hoppas på det bästa och det bådar gott att vi fick både veteranjuryns och riksjuryns tolvpoängare, säger Oskar Lidström.