Johanna_Brehmer_Stenvalls
Johanna Brehmer, projektledare vid Stenvalls Trä och alumn vid Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Slår ett slag för träindustrin

Publicerad: 20 oktober 2016

2009 tog Johanna Brehmer examen på civilingenjör träteknik vid Luleå tekniska universitet. Nu arbetar hon som projektledare på Stenvalls Trä i Sikfors, en roll hon trivs utmärkt i. Hon ser gärna att fler söker sig till den spännande och utmanande träindustrin.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– En vanlig dag på jobbet? Det finns ingen vanlig dag på jobbet! Jag har väldigt varierande arbetsuppgifter och gör allt från att vara ute i produktionen och hjälpa operatörerna med system, produktkvalitet och arbetsmetoder till att delta i grupper för forskning och utveckling. Det kan också vara kundbesök eller hålla i stora investeringsprojekt samt arbeta med sälj- och produktionsbudgetar.

Vad är roligast med ditt arbete?

– Jag trivs väldigt bra med den stora variationen i mitt arbete, att jag själv kan påverka min vardag mycket. Det är fantastiskt utvecklande, utmanande och framförallt roligt att få vara en del av ett så starkt växande företag i en bransch som betyder så mycket för Sverige.

Vilken nytta har du haft av utbildningen i arbetslivet?

– Min utbildning har gett mig en stabil grund att stå på för att lära mig mer. Jag lär mig något varje dag, och utvecklas ständigt både som person och i min yrkesroll. Jag har med mig en förståelse för hur man kan arbeta och även massor av teknisk kunskap om både materialet och produktionsstegen vi arbetar med.

Vad gör träindustrin intressant?

– Träindustrin är en stark bransch med enorma möjligheter! Trä är ett spännande framtidsmaterial som ligger helt rätt med både miljötänk och utvecklingspotential. Allt från trähus som binder mer koldioxid än de producerar vid tillverkning, till knepiga kompositmaterial med alla möjliga användningsområden.

Har du något råd att ge till den som funderar på att söka högskoleingenjör träteknik vid Luleå tekniska universitet i Skellefteå?

– Inga råd, bara gör det! Jag hamnade inom träbranschen helt på ett bananskal och jag stormtrivs. Vi behöver mer duktiga tjejer och killar som kan driva både branschen och materialet framåt med oss! Och kom ihåg att ha roligt. Engagera dig i föreningslivet, skaffa nya vänner, nätverka med branschen. Passa på att göra så många projekt mot verkligheten som möjligt, då knyter du viktiga kontakter för framtiden och de ser vad du har att erbjuda industri och forskning.