Smarta lösningar för en hållbar värld

Publicerad: 14 mars 2016

Årets upplaga av projektkursen Sustainable Living bjöd på tio smarta lösningar med hållbarhet som tema. De blivande civilingenjörerna visade prov på stor kreativitet i kombination med tekniskt kunnande.

Det var full aktivitet i B-huset på universitetsområdet i Luleå när tredjeårsstudenter på civilingenjörsprogrammen hållbar energiteknik samt maskinteknik visade upp sina energismarta lösningar.

Dörröppnare som lagrar energi

En produkt som drog många blickar till sig var en automatisk dörröppnare. Studenterna har tagit fram en prototyp som var monterad på en fullstor dörr.

– Vår hydrauliska dörröppnare kan lagra energi till en ackumulatortank från när dörren öppnas manuellt och skulle kunna användas i alla offentliga lokaler där det är stor genomströmning. Den använder bara 10 % av energin jämfört med en vanlig dörröppnare. Vi har tillverkat alla komponenter själva och våra beräkningar har stämt bra, exempelvis när det gäller öppningsvinkel och kraft. Det har varit jättekul att arbeta med hydraulik, som var nytt för oss, säger Oscar Olofsson som läser civilingenjör hållbar energiteknik.

Effektivt skärverktyg

Jonas Dahlgren läser tredje året på civilingenjör maskinteknik. Han berättade om ett skärverktyg för cellplast som hans grupp arbetat med åt företaget Elgocell.

– Vi har tagit fram två metoder för att kunna skära ut isoleringsdetaljer för fjärrvärme. Dagens metod är väldigt kostsam och ineffektiv. Vi har kunnat effektivisera processen med våra verktyg. Det har varit tillfredsställande att se att våra idéer verkligen fungerat och vår uppdragsgivare tycker våra lösningar varit perfekta. Tanken är att nästa års grupp ska få vidareutveckla produkterna och att det så småningom ska gå i produktion.

Vill slå världsrekord

En annan grupp visade upp ett stort fågelliknande rälsfordon som kommer att användas i tävlingen Delsbo Electric den 28 maj. Då handlar det om att köra drygt tre kilometer på räls med så lite energiförbrukning som möjligt.

– Vi siktar på att vinna Delsbo Electric och gärna slå gällande världsrekord. Reglerna har ändrats så därför har vi byggt en ny ram och en aerodynamisk kolfiberkaross till årets tävling. De välgjorda hjulen kommer vi att återanvända från förra årets fordon. Vi håller även på att utveckla en hastighetskontroll som är kopplad till styrsystemet, den kommer hjälpa oss att anpassa farten under loppet. Det har varit väldigt roligt att jobba i projektform, trots att vi varit tio personer har det flutit på, säger Zebastian Hallsten som läser civilingenjör maskinteknik.

Foto: Ted Karlsson

Nyheten i media