Studentfilm till final i rikstäckande tävling

Publicerad: 19 oktober 2016

Studenter från programmet film- och tv scenografi/attributmakeri tog sig nyligen till riksfinalen av filmtävlingen Noomaraton efter att ha vunnit den lokala uttagningen i Västerbotten.

– Det var såklart jättekul att vinna deltävlingen. Vi blev glatt överraskade och kände oss stolta över det vi hade lyckats skapa. Vi valde att bygga scenografi och skapa attribut till vår film vilket var något som juryn uppmärksammade, säger studenten Astrid Andersson Lilliehorn.

Filmen färdigställs på ett dygn

Noomaraton är en tävling som anordnas av Film i Sörmland, Film i Uppland, Film i Västmanland och Film i Örebro län. De tävlande lagen ges bara 24 timmar på sig att färdigställa sin film och i tillägg till detta ska filmen göras efter vissa givna förutsättningar. I år var temat ”Nu eller aldrig” och de tävlande lagen hade tre platser att förhålla sig till: en parkbänk, en anslagstavla och i ett förråd.  Dessutom skulle alla filmer innehålla de tre föremålen, klister, en cykel och en ryggsäck.
Astrid Lilliehorn och hennes tre klasskamrater känner sig stolta och nöjda med sitt tävlingsbidrag ”Rutin” som kretsar kring en upptagen parkbänk.

– Vi utgick från att ett till synes litet vardagsproblem kan betyda mycket mer för en enskild individ. Utifrån det skapade vi en fantasivärld för publiken, berättar Astrid Andersson Lilliehorn.

Tvingas till snabba beslut

Att färdigställa filmen utifrån vissa givna förutsättningar och inom en mycket snäv tidsram innebar självklart vissa utmaningar.

– Det var både roligt och lite jobbigt. Det positiva med tidsramen var att vi tvingades ta snabba beslut och uppnå ett resultat på 24 timmar. Att bli tilldelad tema och förutsättningar gav oss en ram och vi tyckte att det var enklare att utgå från de premisserna än att ha ett fritt tema. Det jobbiga är att det var stressigt och att vi redigerade vår film ända in på småtimmarna, säger Astrid Andersson Lilliehorn som dock tror att utbildningen vid universitetet gjort gruppen extra väl förberedda för utmaningar som denna.

– Vissa av våra uppgifter i skolan är upplagda på likande sätt med givna förutsättningar under kort tidsram. Vi får lära oss att ta snabba beslut och skapa kreativa problemlösningar.

Studenterna som skapade filmen var: Astrid Andersson Lillehorn, Lisa Magnusson, Sara Ottosson och Amanda Ribrant.
Vinnare av 2016 års Noomaraton blev laget World Film Colab som tävlade för Gotland.

Se studenternas film här