Studentsamarbete med Älvsbyhus

Publicerad: 15 april 2015

Sveriges största småhustillverkare Älvsbyhus påbörjade nyligen ett samarbete med Luleå tekniska universitet och studenterna vid programmet Industriell ekonomi. Tanken är att studenterna ska identifiera framtida utmaningar och eventuella problemområden i verksamheten samt presentera färdiga förbättringsförslag för företaget vid projektslutet i juni.

– Vi är övertygade om att studenterna kommer att presentera intressanta uppslag och förhoppningen är att någon eller några grupper väljer att blicka in i framtiden med tankar och idéer som vi överhuvudtaget inte tänkt på, säger Kent Johansson, VD för Älvsbyhus.
Veckan innan påsk träffades representanter för företaget och studenterna för första gången. Ett möte som enligt Kent Johansson lovade gott.

Höga förväntningar

– Vi hade redan innan högt ställda förväntningar men nu är de om möjligt ännu högre. Studentgruppen var engagerad, intresserad och kunniga inom en rad olika områden så det är med stor tillförsikt vi ser fram emot att få ta del av vilka företeelser studenterna väljer att driva projekt runtikring, berättar Kent Johansson som dock var noga med att inte lämna några som helst uppslag till studenterna under det första mötet.

– Vi vill att de ska ha friheten att, tillsammans med sina lektorer, välja helt obehindrat och det gör det hela än mer spännande för oss.

Del i ett aktivt förbättringsarbete

Studentprojektet är en del av universitetets integrationskurser som genom åren varit mycket uppskattade inslag för såväl studenter som deltagande företag eller kommuner. För Älvsbyhus är det första gången man deltar i den här formen av samarbeten och förhoppningen är att studenterna kan hjälpa företaget att ta ytterligare steg in i framtiden.

– Oavsett bransch så anser jag att framrutan måste vara större än backspegeln, det går inte att luta sig tillbaka och tro att du kan leva på gamla meriter. Som en del i ett aktivt förbättringsarbete så tror vi att ett framtida samarbete med akademin och framför allt Luleå tekniska universitet kommer att ha ett stort värde för oss, säger Kent Johansson.

Studenternas projektplaner presenteras för Älvsbyhus på universitetet den 4 juni.

Läs fler relaterade artiklar