Succékurs värd miljoner

Publicerad: 8 juni 2015

I den framgångsrika integrationskursen vid Luleå tekniska universitet genomförs skarpa projekt i nära samarbete med näringslivet – och nya företag står i kö för att få vara med. Denna gång har studenter vid civilingenjör industriell ekonomi hjälpt till att utveckla Älvsbyhus verksamhet.

Integrationskursen ges inom civilingenjör industriell ekonomi och civilekonomprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Integrationen handlar om att studenterna får möjlighet att genomföra ett projekt i nära samarbete med ett företag – ett arbete som kräver mycket driv, självständighet och att studenterna använder sig av all den kunskap som de har fått med sig under sin utbildning.

– Vid ett tidigare projekt värderades studenternas insats till tio miljoner kronor. Om bara tio procent av resultatet ses som användbart så motsvarar det ändå mycket, säger Håkan Perzon, kursansvarig och universitetslektor inom industriell marknadsföring.

Denna gång stod Älvsbyhus i fokus och studenterna fick själva definiera ett utvecklingsområde i verksamheten. Genom att kreativiteten får fritt spelrum skapas ett slutresultat med idémässig höjd. Eller som Håkan Perzon uttrycker det: ”Studenterna har ännu inte lärt sig vad som går och inte går.”

Ser potential i digitaliserade husvisningar

Anton Flygare, Felix Johansson, Johan Rülcker, Jonathan Ryen och Samir Uppugunduri studerar alla sitt tredje år på civilingenjör industriell ekonomi. De kom på en idé som enligt dem skulle kunna revolutionera Älvsbyhus sätt att visa upp och sälja sina produkter.

Idag finns visningshus endast i ett antal städer. Genom Virtual Reality skulle potentiella kunder kunna besöka ett visningshus på digital väg. På så vis kan Älvsbyhus nå fler kunder. Tekniken kan liknas vid ett par skidglasögon med en display inuti. På denna projiceras en miljö som man sedan kan gå omkring i. För att visa att det kan fungera har en programmeringskunnig student vid Luleå tekniska universitet gjort en demo av ett hus på uppdrag av projektgruppen.

– Innan detta har det inte funnit något annat sätt än att bygga ett till visningshus, eller att visa upp en kunds befintliga hem. Och det är inte ekonomiskt försvarbart att bygga ett visningshus i varenda stad. Detta är en billig lösning. Finansiell data som vi har fått fram visar att kostnaden för att programmera alla 16 husmodeller är lika stor som att bygga två fysiska visningshus. Då kan du se alla tillval också. I ett fysiskt hus kan ett begränsat antal golv visas upp, säger Felix Johansson.

I integrationskursen är alla vinnare

Succékursen är inne på sitt åttonde år och framgångarna fortsätter. Håkan Perzon beskriver den som en oerhörd resurs för företagen. Något som Stefan Johansson, vice vd på Älvsbyhus, håller med om.

– Studenterna bidrar med nya infallsvinklar vilket breddar vårt synsätt. De sätter lite smärtsamt fingrarna på våra svagheter och pekar på en rad förbättringsåtgärder. Mycket av det som de har lyft fram ligger väl i linje med det arbete som vi redan påbörjat, men de har kunnat tydliggöra och konkretisera åtgärder i stort och smått på ett mycket bra sätt. När vi läser rapporterna och får lite mer kunskap om detaljerna så kommer vi säkert kunna plocka ut en hel del godsaker. Det är jag övertygad om, säger Stefan Johansson som välkomnar ett fortsatt givande samarbete mellan Älvsbyhus och universitetet.

Kursansvarig