Tävlar med kanot i betong

Publicerad: 4 maj 2017

Studenter vid Luleå tekniska universitet har påbörjat byggandet av betongkanoter för en internationell tävling i Tyskland. Detta blir den 16:de tävlingen i Betongkanotsregattan som snart ska avgöras.

– Studenterna ska designa, framställa och tävla sina egna kanoter. Priser kommer att tilldelas i flera kategorier som konstruktion, design samt vem som kan paddla en sträcka på 100m snabbast. Våra studenter jobbar för tillfället med höghållfasthetsbetongen som ska armeras med kol- och armidfiber. Denna kombination kommer ge tillräcklig styrka och en låg vikt. De flesta deltagande lagen har mer än ett år på sig att framställa sina kanoter men vårt lag har en tidsram på endast 6 veckor, säger Andrzej Cwirzen, professor och ämnesföreträdare i konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet.

Studenterna i kanotgruppen består av Hampus Jelleryd, Felix Jelleryd, Adrian Ulfberg, Elias Hammarström, Niklas Törnå, Richard Skog, Savo Darwish och Olov Söderlund som alla läser på civilingenjörsprogrammet väg- och vattenbyggnad vid Luleå tekniska universitet. Två doktorander inom konstruktionsteknik ingår också, Magdalena Rajczakowska och Cristian Sabau.

– Svårigheten är att göra en tillräckligt tunn och lätt kanot, därför använder vi oss av höghållfasthetsbetong, så kallad ultra high performance concrete, säger Niklas Törnå.

Tävlingen avgörs i Köln på sjön Fühlinger den 9-10 Juni. Vid denna internationella tävling samlas vartannat år tävlande från många europeiska länder vilket leder till nya möten och kontakter.

Andrzej Cwirzen

Cwirzen, Andrzej - Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Byggmaterial, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Rum: F991 - Luleå»