Teknikintresset på topp hos gymnasietjejer som besökte universitetet

Publicerad: 27 februari 2019

100 gymnasietjejer från hela landet har tillbringat tre dagar på Luleå tekniska universitet, för att få veta mer om tekniska utbildningar.
– Det har varit jätteroligt! Man får mycket mer information och en större inblick genom att vara på plats, säger Emilia Ödeen från Vetlanda.

Engagemanget för 5-TEK har varit stort hos medarbetare och nuvarande studenter på Luleå tekniska universitet, som hållit i workshops, handlett experiment och svarat på frågor om stort och smått om studier och studentliv.

Det var andra gången som Luleå tekniska universitet anordnade 5-TEK, med syfte att öka intresset för tekniska utbildningar. Inbjudan gick ut till tjejer som går andra året på gymnasiets teknik- eller naturvetenskapsprogram och de 100 platserna blev snabbt fulltecknade.

Ger en större inblick

Hade Emilia Ödeen inte fått hem inbjudan i brevlådan hade hon kanske aldrig fått upp ögonen för Luleå tekniska universitet, säger hon.

– Det har varit väldigt roligt att åka så långt. Jag vill gärna läsa något inom miljö, men vet inte riktigt vad. Det är bra att få prata med folk som redan studerar här och få en större inblick i olika utbildningar. Sedan är det jätteroligt att träffa så många andra i samma ålder.

Emma Persson läser naturvetenskapsprogrammet i hemstaden Borlänge. Hon hade redan innan hon fick upp ögonen för 5-TEK funderat på Luleå tekniska universitet som ett framtida lärosäte. När hon fick chansen att besöka universitetet nappade hon direkt.

– Det ger väldigt mycket att höra vad de nuvarande studenterna tycker, säger Emma, som även hon kan tänka sig att studera något miljörelaterat.

Träffade Sveriges Marsdoktor

Under de tre dagarna på universitetet fick gymnasieeleverna bland annat testa på brobyggnad, hur det går att tillverka mobiltelefoner på ett mer hållbart sätt, få en inblick i brandingenjörens vardag och fördjupa sig i prospekteringsmetoder för att hitta malmmineral i berggrunden. De fick också vara med på sittningar, en minimässa med information om universitetet och studentföreningar. I Vetenskapens hus hölls en inspirationsföreläsning med Ella Carlsson Sjöberg, "Sveriges Marsdoktor" som är biträdande föreståndare för Institutet för rymdfysik och tidigare student vid Luleå tekniska universitet.

Universitetets rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn är glad över det stora gensvaret för 5-TEK.

– För mig känns det otroligt viktigt att aktivt bidra till att tjejer och kvinnor tänker på tekniska utbildningar som könsneutrala – det finns inget manligt eller kvinnligt kopplat till utbildningar. Tekniska utbildningar är för mig starkt förknippade med kreativitet, innovation, problemlösning och makten att forma vårt framtida samhälle. Det är viktigt att vi får fler tjejer till dessa utbildningar, säger hon.

Angelica Rojas

Angelica Rojas, Handläggare