Include
Studenter på civilingenjörsutbildningarna i datateknik och teknisk fysik och elektroteknik, och högskoleingenjörsutbildningen i datateknik, har haft sin första nätverksträff för terminen inom ramen för projektet #Include. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Tekniknätverk med fokus på jämställdhet

Publicerad: 28 september 2016

Nätverket Include, vars syfte är att fler tjejer ska välja utbildningar som av tradition mest valts av killar, har haft sin första träff för terminen. – Inga krav, ingen prestige – bara trevligt snack med tjejer som har liknande intressen, säger datateknikstudenten Sophia Caspár.

Include är en långsiktig strategisk satsning vid Institutionen för system- och rymdteknik på Luleå tekniska universitet. Satsningen har två huvudspår. Dels handlar det om att rekrytera nya tjejer till civilingenjörsutbildningarna i datateknik och teknisk fysik och elektroteknik och högskoleingenjörsutbildningen i datateknik. Dels gäller det att få de tjejer som redan påbörjat utbildningarna, att stanna kvar.

Prestigelöst erfarenhetsutbyte

Nu har de haft sin första nätverksträff för terminen och de nya studenterna har fått träffa dem som går i högre årskurser.

– Jag tror det skapar en slags trygghet för de nya studenterna att ha tjejer, eller i alla fall äldre studenter, att fråga om hjälp och få råd av. Vi i de äldre årskurserna har ju varit med ett tag och har en hel del erfarenhet av hur det känns att vara ny och tro att man inte kan någonting alls, säger Sophia Caspár, student på civilingenjörsprogrammet i datateknik och en av dem som varit med sedan starten av Inlcude.

– Vi pratar och äter middag och den här gången spelade vi också lite sällskapsspel. Det skapar en gemenskap i en avslappnad miljö där alla är med på sina egna villkor. Inga krav, ingen prestige – bara god mat och trevligt snack med tjejer som har liknande intressen.

MakerTjej för att öka teknikintresset

Under de senaste åren har det genomförts flera olika aktiviter inom ramen för Include. Bland annat har tjejer som sökt något av de tre programmen bjudits upp till Luleå för att prova på hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet. Det har också arrangerats alumnkvällar och workshops.

Ytterligare ett syfte med Include är att få yngre tjejer intresserade av teknik. Den 16 oktober arrangeras därför ännu ett MakerTjej – en heldag med digitalt skapande fördelat på tre workshops, som vänder sig till tjejer i åldrarna 10-15 år.

– Nytt för i år är bland annat att tjejerna får programmera brodyrmönster och skapa 3D-spel och 3D-miljöer i spelmotorn Unity, säger Peter Parnes, professor i distribuerade datorsystem.

Peter Parnes

Peter Parnes, Professor

Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, Institutionen för system- och rymdteknik