Tjejer på universitetet - IGE Day 2019

Publicerad: 1 april 2019

IGEday står för Introduce a Girl to Engineering day och är ett årligt initiativ från Womengineer för att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland tjejer. Företag, organisationer och högskolor runt om i Sverige uppmuntras att delta på denna dag, där de får möjlighet att bjuda in tjejer för en dag av aktiviteter och ge dem en inblick i hur det är att jobba som ingenjör.

I år deltog två av avdelningarna hos institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser på Luleå tekniska universitet.

Hela gänget samlat i VR-Studion innan de delades in i mindre grupper och praktiska övningar tog vid Foto: Richard Renberg
Hela gänget samlat i VR-Studion innan de delades in i mindre grupper och praktiska övningar tog vid. Foto: Richard Renberg

– Som ingenjör kan man bidra till samhället och utvecklingen av det. Vi vill visa att det här är en väg som är öppen för alla, säger Linnea Malmström, rekryteringsansvarig på Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser vid Luleå tekniska universitet.

Tjejerna fick prova på att bygga en damm med olika material och sen se dammen haverera när vattentrycket blev för högt. Därmed fick de inblick i hur arbetet för en ingenjör inom geoteknik kan se ut.

– Det var väldigt kul att ge tjejerna en praktisk introduktion till geoteknik, så att de vet vilka möjligheter det finns inom väg- och vattenbyggnad. Vi hoppas att det blir lika bra uppslutning nästa år – eller förhoppningsvis ännu flera tjejer, säger Jasmina Toromanovic, doktorand i geoteknik vid Luleå tekniska universitet.

Betongkanot Foto: Magdalena Rajczakowska

Forskning inom byggnadsmaterial kan vara mycket tvärvetenskaplig med inslag av kemi, fysik och teknik.

– De fick lära sig att betong också kan användas till att bygga en kanot och att vetenskap kan vara lite på skoj ibland, säger Ilda Tole, doktorand i byggmaterial vid Luleå tekniska universitet.

Karin Habermehl-Cwirzen

Habermehl-Cwirzen, Karin - Universitetslektor

Organisation: Byggmaterial, Byggkonstruktion och brand, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser
Rum: F926 - Luleå»