Nolle-p Piteå
Phösarna är de som tar emot och håller i aktiviteterna för de nya studenterna. Fr v: anYolo, OKEJ, Captain MoreGain, Track Sparrow samt Lars "Limpan Larsson" Larsson. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Uppskattad nolleperiod i Piteå

Publicerad: 25 augusti 2016

I veckan anlände närmare hundra nya studenter, eller nollor som de kallas, till Piteå och Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. Som brukligt inleds läsåret med den så kallade nolleperioden då de nya studenterna får chansen att lära känna sina nya klasskamrater.

– Nolleperioden har varit svinkul. Allt har varit väldigt bra arrangerat och man har fått träffa en massa nya människor. Phösarna har verkligen lyckats skapa en bra stämning, säger Mattias Ivarsson som ska läsa ljudteknik. Variationen på aktiviteterna är något som han uppskattat särskilt mycket.

Blandat skoj med seriositet

– Vi har bland annat käkat palt, haft olika temafester och i går offrade vi på ljudteknik ett mixerbord till den helige nål (spiran på Studio Acusticum, reds. anm.). Det har varit en bra blandning av seriösa delar och mer skojfriska inslag, säger Mattias Ivarsson och får medhåll av journaliststudenten Amirali Tajik:
– Allt har varit jätteroligt och vi har verkligen fått chansen att lära känna varandra. Det har slagit alla mina förväntningar måste jag säga.

De nya studenterna kommer att läsa något av följande program: journalistik och medier, ljudteknik, musik, konstnärlig kandidat, ämneslärare (dans och musik) samt musikalisk gestaltning, konstnärlig master.

Mattias Ivarsson, ljudteknik, Göteborg

– Jag är musiker men det är svårt att leva på det om du inte redan är etablerad. Jag vill ändå hålla på med musik på heltid och då är ljudteknik en bra väg att gå. Dessutom är Piteå the place to be när det gäller ljudteknik i Sverige.

Johanna Tärnrot, musik, kandidat, Stockholm

– Jag vill studera musik först och främst för att det är roligt men också för att jag vill utveckla mig inom mitt instrument cello. Jag visste inte så mycket om Musikhögskolan innan detta men nu när jag har varit här några dagar så måste jag säga att det är en väldigt mysigt och skön stämning på skolan.

Amirali Tajik, journalistik och medier (tv), Skellefteå

– Jag läste media på gymnasiet och har alltid drömt om att bli programledare. Journalistikutbildningen vid Luleå tekniska universitet är väldigt bred och kan förhoppningsvis hjälpa mig att nå mina drömmars mål.