Lena Nyström
Lena Nyström. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Utökar lärarutbildning i Luleå

Publicerad: 26 augusti 2016

Söktrycket till Luleå tekniska universitets lärarutbildningar som ges på distans är högt.
Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och åk 1-3 utökas därför med 20 nya platser redan i höst.

En klar majoritet av studenterna som antagits och registrerat sig för att läsa Luleå tekniska universitets två grundlärarutbildningar som ges på distans bor i kommuner i Norrbotten och Västerbotten (se sammanställning intill), där lärarbristen är påtaglig.

– Distansutbildningen ger studenterna möjlighet att bo kvar på sin hemort och göra sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) i närområdet. Lärarbristen är stor i hela landet, men särskilt kännbar i glesbygden där bristen på lärare i värsta fall kan innebära nedlagda skolor. Skola och förskola är en förutsättning för att unga människor ska bo kvar och därför är distansutbildning en lyckad satsning för Norrbottens och Västerbottens kommuner, säger Lena Nyström, universitetsadjunkt vid Luleå tekniska universitets Institution för konst, kommunikation och lärande.

Söktrycket till lärarutbildningarna på distans har varit högt inför höstterminen 2016:

* Grundlärarprogrammet med inriktning mot grundskolans årskurs 4-6 hade 85 förstahandssökande till 30 platser (jämfört med 72 förstahandssökande inför höstterminen 2015). Inför höstterminen 2014, då programmet inte gavs på distans, var det 29 förstahandssökande.

* Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans åk 1-3 hade 134 förstahandssökande till de ursprungliga 40 platserna (jämfört med 132 förstahandssökande inför höstterminen 2015). Inför höstterminen 2014, då programmet inte gavs på distans, var det 48 förstahandssökande.

Nu utökas det sistnämnda utbildningsprogrammet med ytterligare 20 platser.

– Vi utökar eftersom vi har möjlighet att till viss del omfördela det totala antalet platser vi har, säger Lena Nyström.

Varför har du valt att läsa på distans?

Jessica Niemi-ltustudent

Jessica Niemi, 29, Haparanda, läser grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans åk 1-3:
– Jag har velat bli lärare sedan jag gick i mellanstadiet och nu, när utbildningen går att läsa på distans, öppnade sig möjligheten. Jag har två små barn och min man har fast jobb i Haparanda och att flytta är inte ett alternativ för oss. Jag ser en bra framtid i läraryrket i Haparanda.

Amanda Ljung Nyberg student-ltu

Amanda Ljung Nyberg, 20 år, Bureå, läser grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans åk 1-3:
– Jag har precis flyttat till Bureå och trivs jättebra där och har inte lust att flytta någon annan stans. Under gymnasietiden pendlade jag mellan Lövånger och Umeå – nio mil enkel väg – och jag vill inte fortsätta pendla för studier. Att den här utbildningen ges på distans var en viktig faktor för mig när jag sökte. I framtiden ser jag mig jobba i Skellefteå kommun.

Jessica Niemi, Haparanda, Amanda Ljung Nyberg, Bureå

Foto: Katarina Karlsson

Lena Nyström

Lena Nyström, Universitetsadjunkt